Velkommen   (0 lektioner)

Det sker i branchen

Her kan du læse om personer og begivenheder i branchen – eksempelvis ansættelser, jubilæer, runde fødselsdage, møder, arrangementer, receptioner, fusioner osv. Vi hører gerne fra dig, hvis du har en relevant nyhed, og vi beder i den forbindelse om samtidig at modtage skriftligt samtykke til at bringe nyheder, der indeholder personoplysninger.

”Det skal momses!” Kender man partner og advokat David Auken, så er sandsynligheden for, at man har hørt vendingen meget stor. Det er dog altid sagt med et stort glimt i øjet af momsspecialisten, der 1. december kan fejre sit 25-års jubilæum hos Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith

28-11-2019
25-års jubilæum: David Auken - en mand, der trives i retten

”Det skal momses!” Kender man partner og advokat David Auken, så er sandsynligheden for, at man har hørt vendingen meget stor. Det er dog altid sagt med et stort glimt i øjet af momsspecialisten, der 1. december kan fejre sit 25-års jubilæum hos Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith. David er både sjov og imødekommende – en historiefortæller – men også en mand med et stort fagligt engagement og et veludviklet vinderinstinkt. Man skal ikke tage fejl, denne mand trives i retten. For selvom kampen altid er fair og ordentlig, så kan David sine lovbøger og paragraffer, og han er ikke bange for at bruge dem. 

 

”Jeg har ikke kedet mig én eneste dag de sidste 25 år”

David arbejder primært med moms- og afgiftssager for Skatteministeriet og har ført et stort antal sager for både danske domstole og for EU-Domstolen. Han ved godt, skatter og afgifter ikke er det mest sexede, men området er blevet lidt af et hjertebarn for David, som har haft det som sit speciale siden 2004:

 

”Det kan lyde støvet og kedeligt, men jeg kan jo se, hvor afgørende sagerne kan være. Jeg er f.eks. rigtig glad for de domme, jeg har opnået omkring registreringsafgifter. Det er kernedomme – de betyder noget. I en sag fra 2009 blev EU-retten f.eks. brugt til at sætte spørgsmålstegn ved hele vores værdiansættelsessystem vedrørende værdiansættelse af brugte biler ved import og eksport. Det er et masseadministrationsområde med titusindvis af biler, der bliver importeret og eksporteret hvert år, og hvis vi skulle ændre principperne for det, ville det få store konsekvenser for statskassen og forvolde et stort administrativt besvær. Men Skatteministeriet fik medhold i Højesteret, som vurderede, at myndighederne handlede i overensstemmelse med EU-retten. Der er måske ikke så mange, der ænser sådan en sag, men var den blevet tabt, så havde det været noget andet. Her er ens arbejde virkelig med til at gøre en forskel.”   

 

Og det er da også kampen for sagerne og sejrene, der har holdt ham til ilden de sidste 25 år og gør ham fagligt sulten:

 

”Jeg har ikke kedet mig én eneste dag de sidste 25 år. For mig handler det om at være med, hvor det er sjovt. Få de sager, der er sjove. Og det får du kun, hvis du leverer og dygtiggør dig. Det skal være lystbetonet at gå på arbejde. Det er det for mig, og jeg elsker afvekslingen mellem retten og de mere stille dage på kontoret.”

 

En god kombination af ordentlighed og vindermentalitet

For David betyder det meget at blive betragtet som en god kollega, både på kontoret og blandt modparterne i retten. Det er noget, han er blevet mere bevidst om gennem årene. Humoren og ironien er der stadig, men han bruger den med større omtanke, end han måske gjorde i sine yngre dage. I det hele taget er det vigtigt for ham, at tingene foregår ordentligt. Sådan har det nu altid været:

 

”Mine modparter må gerne opleve, at kampen er hård, så længe den også er fair. Og det er den. Tingene skal foregå ordentligt og efter reglerne. Jeg går op i at være en god kollega i retten, og målet er selvfølgelig altid at opnå den korrekte juridiske løsning. Men sagen er jo, at når vi går i retten med en sag, så har vi allerede været 360 grader omkring den. Vi har anskuet den fra modpartens side og vurderet ”den ømme tå” – den eventuelle svaghed i sagen – og hvorvidt den kan forklares. Vi går kun videre med de sager, hvor vi mener, det er det rigtige at gøre rent juridisk. Ordentlighed er en kerneværdi både for mig og firmaet.”

 

Man genkender meget af faren, den tidligere socialdemokratiske politiker Svend Auken, i David – ikke mindst når det kommer til det store engagement, som David lægger for dagen i alt, hvad han gør. David har selv en stor politisk interesse og følger med i det som en sport. Ikke mindst amerikansk politik, hvor der sker lidt mere end på Christiansborg. Men selvom han ofte bliver spurgt, så har David ikke nogen politiske ambitioner. Ønsket om at være med til at flytte noget og gøre noget meningsfuldt mener han, han får fuldt ud opfyldt gennem advokatgerningen.

 

Hvad har holdt ham samme sted 25 år?

David beskriver selv samarbejdet og sparringen med kollegaerne, som noget han sætter stor pris på. Og han nyder selv at hjælpe. Også de unge. Her er øvelsen dog ikke at give dem svarene, men at indtage en mere coachende rolle. Det øver han sig stadig på. For det kan være svært ikke at være hurtig og effektiv i sit mindset og give løsningerne, når man nu er typen, der elsker at få eksekveret og sætte flueben. Kollegaerne, de faglige udfordringer og muligheden for at være meget specialiseret er også grunden til, at David Auken snart kan fejre sit 25-års jubilæum hos Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith:

 

Det er et spændende firma, som er blevet ved med at udvikle sig og være relevant. Alt det gode er her, synes jeg – både fagligt og menneskeligt. Nu fylder jeg 53 år samme dag, som jeg kan fejre mit jubilæum, så selvom det måske ikke bliver til 25 år mere, så har jeg heller ingen planer om at skulle hjem og gå rundt i forklæde og nusse rundt i nær fremtid. Ikke mindst fordi min kone, Charlotte, ville hade det,” siger David med et stort smil: ”Så nej, den tanke tør jeg slet ikke lege med – det ville ærligt talt heller ikke lige være mig, jeg har mange sager i mig endnu.”

 

David er gift med professor og miljøingeniør Charlotte Scheutz. Sammen har de to børn på 9 og 12 år, og familien bor i Holte. David har desuden to børn på 18 og 21 år fra et tidligere ægteskab.

 
kommentarer

 

Nyheder

KURSER

Stine Rosenkilde
Stine Rosenkilde | Kommunikations- og webkoordinator | 33 43 70 22 | sro@danskeadvokater.dk


Kontakt

Stine er webredaktør på Danske Advokaters hjemmeside og hjælper desuden specialforeningerne med at udarbejde nyhedsmails og med at opdatere deres hjemmesider. 

 

Hun er ansvarlig for Danske Advokaters nyhedsmail og opdaterer vores medlemssystem. 

Læs mere…

Kontakt Stine Rosenkilde på tlf.

33 43 70 22