Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


20-01-2020
Høring over udkast til vejledning om bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater har ved mail af 5. december 2019 modtaget Finanstilsynets høring over udkast til vejledning om bekendtgørelse om god skik for boligkredit.

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater skal i den anledning fremkomme med følgende bemærkninger til Finansrådets vejledning til bekendtgørelse nr. 1581 af 17. december 2018 om god skik for boligkredit:

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater har tidligere ved mail af 2. december 2018 sendt et høringssvar vedrørende Finanstilsynets udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit. I høringssvaret påpegedes en række forhold i bekendtgørelsen, som efter Danske Advokater og Danske BOLIGadvokaters vurdering var betænkelig. En række af de påpegede forhold blev ikke adresseret i den udstedte bekendtgørelse nr. 1581 af 17. december 2018 om god skik for boligkredit, og det kan konstateres, at der – også med det foreliggende udkast til vejledning til bekendtgørelse – efter vores opfattelse desværre fortsat er en række uklarheder og uhensigtsmæssigheder på området.

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater finder det særligt betænkeligt, at Finanstilsynet har undladt at præcisere størrelsen af en passende udbetaling i bekendtgørelsens § 20, stk. 3. Finanstilsynet har i stedet adresseret spørgsmålet over for pengeinstitutterne i tilsynets redegørelse ”Belåning af andelsboliger i 6 pengeinstitutter” af 19. juni 2018. Heller ikke den praksis, som Finanstilsynet har indført, om en omdefinering af købesummen af en andelsbolig er præciseret i bekendtgørelsen. Finanstilsynet har i redegørelsen af 19. juni 2018 og nu i udkastet til vejledning under overskriften ”Særligt om udbetalingskravet ved en kundes køb af andelsbolig” indført en ny definition af købesummen af en andelsbolig i en eksisterende andelsboligforening, hvori indregnes ”kundens andel af andelsboligforeningens gæld” på trods af, at kunden ikke hæfter personligt for denne gæld.

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater finder det betænkeligt, at Finanstilsynet uden afsæt i hverken afrapporteringen fra ”Arbejdsgruppen om ansvarlig drift af andelsboligforeninger” eller i den politiske aftale om mere robuste andelsboligforeninger således indfører en ny regel om, at pengeinstitutter såvel ved beregning af udbetalingskravet som ved beregning af gældsfaktoren belaster kunden med en forholdsmæssig andel af foreningens gæld på trods af, at kunden ikke hæfter personligt for denne.

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater er samtidig bekendt med, at de stramninger for pengeinstitutternes udlån også til lejeres betaling af indskud i en lejelovsstiftelse af en ny andelsboligforening, som Finanstilsynet har indført ved redegørelsen af 19. juni 2018, har medført, at det reelt siden 1. juli 2018 ikke har været muligt at gennemføre lejelovsstiftelser i Danmark.

 

Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater skal derfor på ny fremhæve væsentligheden i, at beslutninger om at indføre væsentlige stramninger i pengeinstitutternes udlån til finansiering af andelsboliger bliver baseret på grundige analyser, og at der er en beskrivelse og nærmere dokumentation for, at der er et behov for at skærpe udbetalingskravet samt begrænse lånemulighederne for købere af andelsboliger i Danmark.

 

Endelig finder Danske Advokater og Danske BOLIGadvokater, at det vil være hensigtsmæssigt, om stramninger på andelsboligmarkedet dels afventer virkninger af de seneste stramninger gennemført pr. 1. juli 2018, dels besluttes efter en politisk drøftelse og ikke på bekendtgørelses- eller vejledningsniveau.


Med venlig hilsen

Danske Advokater                                 Danske BOLIGadvokater®
Jeanie Sølager Bigler                             Jan Schøtt-Petersen
Retschef                                                  Formand


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09