Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


05-03-2021
Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje og lov om leje af almene boliger (Hurtigere udsættelse af lejere ved utryghedsskabende kriminalitet)

Indenrigs- og Boligministeriet har ved mail af 5. februar 2021 anmodet om bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje og lov om leje af almene boliger (Hurtigere udsættelse af lejere ved utryghedsskabende kriminalitet)

 

Lovforslaget, som har været behandlet i Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces, giver Dansk Advokater anledning til følgende bemærkninger:

 

Danske Advokater kærer sig meget om retssikkerheden i Danmark. I Danmark har vi et system, hvor en straffedom først er endelig, når højeste instans har afsagt dom eller dommen ikke kan ankes, fx hvis ankefristen er udløbet.

 

Danske Advokater er derfor bekymrede for retssikkerheden, hvis man fremrykker udlejers mulighed for at ophæve lejemålet allerede ved en dom afsagt i byretten, uanset at dommen ikke er endelig og stadig kan ankes til højere instans.

 

Det bemærkes, at det sociale tab og ofte også integrationstab, som sker ved en tvangsflytning af en familie, er meget indgribende, og ikke umiddelbart kan repareres ved en erstatningsordning som foreslået.

 

Danske Advokater er desuden skeptiske i forhold til virkningen af lovforslaget, da udlejer har en væsentlig procesrisiko ved at ophæve lejemålet på baggrund af en ikke endelig byretsdom, da udlejer efter lovforslaget skal svare erstatning, hvis dommen omgørelse i højere retsinstans.

 

I lovforslaget begrundes forslaget om at fremrykke muligheden for ophævelse af lejemålet til tidspunktet for dom afsagt i byretten med, at det tager for lang tid at udsætte kriminelle og utryghedsskabende beboere af deres lejemål, fordi man skal afvente en endelig dom. Danske Advokater mener ikke, at sagsbehandlingstid ved boligretten eller ankeinstanser skal løses ved at slække på retssikkerheden og grundprincippet om, at vi har et to instans system i de danske retssystem.

 

Endelig opfordrer Danske Advokater til, at der foretages en proportionalitets-afvejning af den foreslåede ordning holdt op mod retten til retfærdig rettergang i EMRK artikel 6 og retten til respekt for privatliv og familieliv artikel 8.

 

Med venlig hilsen

 

Charlotte Hvid Olavsgaard
Juridisk konsulent
cho@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09