Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


07-04-2021
Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af retsplejeloven

(nyt uafhængigt tilsyn med bevismidler, udvidelse af politiklageordningen og justering af ordningen med fartbøder til politiets personale i forbindelse med udrykningskørsel som led i tjenesten)

 

Danske Advokater takker for muligheden for at udtale sig om udkastet til lovforslaget om ændring af retsplejeloven (nyt uafhængigt tilsyn med bevismidler, udvidelse af politiklageordningen og justering af ordningen med fartbøder til politiets personale i forbindelse med udrykningskørsel som led i tjenesten).

 

Lovforslaget, som har været behandlet i Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces, giver Dansk Advokater anledning til følgende bemærkninger:

 

Danske Advokater vil gerne understrege vigtigheden af, at forsvarsadvokater og deres klienter i straffesager kan fæste lid til det tekniske bevismateriale, som politi og anklagemyndighed fremlægger under sagerne.

 

Danske Advokater hilser det derfor velkomment, at der med dette lovforslag tages initiativ til at styrke tilsynet med det tekniske bevismateriale - særligt set i lyset af de konstaterede udfordringer med både teledata og dna som teknisk bevismateriale.

 

I forholdet etablering af Bevismiddeltilsynet (herefter tilsynet), hæfter Dansker Advokater sig med tilfredshed ved, at ”Hovedformålet med etableringen af tilsynet er at sikre, at der ved behandlingen af de pågældende beviser altid er fuldt fokus på, at disse potentielt ville skulle indgå i en konkret straffesag, og at de usikkerheder, der konkret eller generelt måtte knytte sig til beviserne, fremlægges gennem hele straffesagskæden i relevant omfang. Dertil kommer behovet for at sikre tilliden til politiets og anklagemyndighedens behandling af tekniske beviser i kølvandet på bl.a. teledata-sagen.”, som der står på side 31 i lovforslaget.

 

I lovforslagets bemærkninger på side 50 øverst står, at: ”Det forudsættes, at tilsynet er tilbageholdende med at forholde sig til den del af politiets og anklagemyndighedens behandling af tekniske beviser, som har baggrund i ressourcemæssige spørgsmål.”

Formuleringen er lidt uklar. Danske Advokater anbefaler derfor, at sætningen præciseret, så man ikke risikerer, at tilsynets anbefalinger mister deres effekt med henvisning til politiets og anklagemyndighedens ressourcer.

 

Danske Advokater foreslår, at tilsynet får mulighed for at afgive en årlig rapport som offentliggøres. Rapporten kan fx indeholde oplysninger om afgivne anbefalinger, samt i hvilket omfang anbefalinger bliver fulgt.  Offentlighed og transparens om tilsynets virksomhed er en forudsætning for tilliden til, at tilsynet kan medvirke til at undgå nye sager i stil med teledatasagen eller DNA-sagen.

 

Endelig håber Danske Advokater, at der følges op på tilsynet, når det har været i drift i en periode og eventuelt foretages justeringer, hvis der er behov for det.

 

 

Med venlig hilsen

 

Charlotte Hvid Olavsgaard

Juridisk konsulent

cho@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09