Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.


17-01-2023
Nyt fra fagudvalgene: Ny rapport sætter fokus på risici for hvidvask

Nyhed fra Danske Advokaters fagudvalg for hvidvask.

 

Virksomheder, brancheorganisationer og myndigheder samarbejder tæt for at bekæmpe hvidvask i Danmark, og de har med den nye risikovurdering fået endnu et vigtigt værktøj til at målrette indsatsen. Læs rapporten her

 

Danske Advokater hilser det velkomment, at medlemsvirksomhederne med Hvidvasksekretariatets netop udsendte Nationale risikovurdering af hvidvask 2022 har fået et opdateret grundlag for at tilrette deres forretningsgange til overholdelse af deres pligter efter hvidvaskloven.

 

Danske Advokater noterer med tilfredshed, at Danmark internationalt rates blandt de lande i verden, hvor risikoen for at blive misbrugt til hvidvask er lavest. Det stemmer også med vores egen vurdering.  Danske Advokater tager selvsagt meget klar afstand fra enhver form for hvidvask. Vi bemærker også, at risikovurderingen lægger til grund, at risikoen for, at advokater utilsigtet kommer til at medvirke til hvidvask, er begrænset, dvs. ligger i den næstlaveste risikokategori.

 

Danske Advokater noterer, at der udtrykkes bekymring for, at transaktioner med højværdigenstande, som fx fly og skibe, frembyder en risiko for hvidvask. Leasing af fast ejendom kunne også nævnes. Danske Advokater bakker fuldt og helt op om de internationale bestræbelser på at bekæmpe hvidvask og vil også gå positivt ind i eventuelle overvejelser om at udvide det område, hvor advokater er omfattet af hvidvaskloven.

 

Afslutningsvis er der grund til at nævne, at risikovurderingen på ny fremdrager det forhold, at advokater, både herhjemme og internationalt, kun er ophavsmænd til få indberetninger i henhold til hvidvasklovens § 26. De transaktioner, hvori advokater er involveret, udgør imidlertid en meget lille del af den finansielle sektors samlede transaktionsvolumen hvortil kommer, at de meget udbredte digitale selvbetjeningsløsninger bevirker, at personer, der ønsker at foretage hvidvasktransaktioner, næppe føler behov for at konsultere en advokat med risiko for at skulle oplyse og få kontrolleret deres identitet, som vil være forbundet hermed.


Nikoline Sneholt
Nikoline Sneholt | Juridisk konsulent | 33 43 70 05 | nsn@danskeadvokater.dk


Kontakt

Nikoline er juridisk konsulent og er ansvarlig for GDPR. Juridiske og fagpolitiske initiativer.

Læs mere…

33 43 70 05