Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


20-01-2009
Hvorfor skal det være så kedeligt?

High fives og morgenknus. Musik til arbejdet. Vinterbadning til julefrokosten og MU-samtaler i det fri. Alt det har advokat Lotte Bliddal forsøgt sig med på sit kontor i Videbæk, og det har ud over en masse erfaringer og arbejdsglæde resulteret i en tredjeplads i Danske Advokaters Innovationskonkurrence for projektet ”Et anderledes advokatkontor”.

Af Trine Baadsgaard

Allerede på advokatkontorets hjemmeside falder det i øjnene, hvor anderledes en advokat Lotte Bliddal er. Her er hun afbildet med udslået hår og et par store sorte boksehandsker – klar til kamp!
Og det er lidt af en kamp, Lotte Bliddal har taget på sit advokatkontor Johansen & Bliddal i vestjyske Videbæk, som hun i august måned 2006 via et generationsskifte blev medejer af. Inden da havde hun arbejdet otte år på kontoret.
”Arbejdsopgaverne var jo de samme, som de altid havde været, men efter jeg blev medejer, blev jeg efterhånden mere og mere provokeret af, hvor stiv hele branchen var og tænkte: Kan det ikke gøres på en anden måde, og hvorfor skal det være så kedeligt?” Siger Lotte Bliddal, der herefter gik i gang med sin lille revolution.

Personlig blog
Ved hjælp af utraditionelle metoder, som i første omgang bl.a. omfattede ”high-fives”, når man mødte om morgenen, ståmøder i stedet for dræbende sidde-møder med kaffe og ostemadder samt nye fotos af medarbejderne, der viste private sider af dem, som f.eks. Lotte Bliddal med boksehandsker på eller hendes far med en golfkølle. Dertil kom, at Lotte Bliddal oprettede en personlig blog, hvor alle emner, der interesserer hende, lige fra advokatbranchen over kickboksning til personlig udvikling nu bliver kommenteret og debatteret. Oprindeligt var ideen, at bloggen skulle anvendes af alle interesserede i advokatbranchen, men hen af vejen blev det mere og mere en personlig blog.
”Jeg mente, at en personlig blog var et godt redskab til at vise det hele menneske, jeg er - og til at vise, at jeg er meget andet end advokat, bl.a. mor til et autistisk barn, kickbokser og selvhjælpsfreak,” siger Lotte Bliddal, der i det hele taget lægger megen vægt på, at både hendes medarbejdere og hun selv skal have plads til at være hele mennesker.
”Mange spørger mig, hvordan jeg overkommer det hele med egen forretning, stor omgangskreds, sportsinteresser, foreningsarbejde og tre små børn på 3, 7 og 8 år. Men jeg synes ikke, det er så vanskeligt. Det handler om at have verdens bedste og mest forstående ægtefælle og om at prioritere,” lyder det bestemt fra Lotte Bliddal.
Som forældre til en autistisk dreng har parret for længst erkendt, at der skal ro og regelmæssighed til i hverdagen, og det holder helt naturligt stressniveauet nede.

Lidenskabelige medarbejdere
I begrundelsen for tildelingen af Danske Advokaters Innovationspris hedder det bl.a.:
”Præmien på 50.000 kr. tildeles Johansen & Bliddal for firmaets mod og vilje til at forsøge sig med utraditionelle metoder til at ændre en advokatvirksomhed i forbindelse med et generationsskifte. Visionen var at skabe en legeplads for advokater og de øvrige medarbejdere, der ville resultere i mere munterhed, sprudlende ideer, spændende produktudvikling, tiltrækning af modige og lidenskabelige medarbejdere, ny vækst og hurtig problemløsning. Visionen udmøntede sig i en række tiltag både indadtil og udadtil, og vigtigst af alt har Johansen & Bliddal ikke været bange for at bevæge sig ud i ukendt land og for at erkende og vise deres fejltrin - hvilket er absolut centralt i en lærende organisation.”
Det med fejltrin vil Lotte Bliddal gerne uddybe.
”Vi arbejder meget med at have en holdning til, at det er OK at prøve en masse ting af. Det er ikke det hele, der lykkes, men så har vi da prøvet det. Vi er ikke bange for at erkende, at vi har taget fejl eller for at lære af fejlene,” siger hun. F.eks. var de ståmøder, Lotte Bliddal indførte som noget af det første, langt fra succesfulde. Medarbejderne var utålmodige og bakkede ikke helhjertet op om ideen.

Lokal branding
”Inde i mig selv gav jeg det et halvt år og besluttede at droppe det, hvis ikke det var blevet en succes. Det endte det så heldigvis med at blive, men ellers havde jeg fundet på noget andet,” siger hun og fortæller, at hun har fire notesbøger fyldt med ideer.
”Ideer har jeg masser af, og jeg får hele tiden nogle nye. F.eks. er vi blevet enige om, at vi skal prøve at have musik på kontoret. Jazz den ene dag, pop den næste - og så klassisk. Så må vi se, hvilke erfaringer vi får med det,” siger hun.
For medarbejderne har det været lidt vanskeligt at vænne sig til hvirvelvinden Lotte Bliddal.
”De har godt nok måttet stå model til meget, men efterhånden synes jeg, de er ved at vænne sig til det, og der er ikke så meget, der kan overraske dem mere. F. eks. havde jeg besluttet, at vi skulle vinterbade til julefrokosten, og det tog de alle rigtig pænt,” griner Lotte Bliddal og fortsætter:
”Men de oplever jo også, at den her arbejdsplads pludselig er interessant, og at hver dag ikke er, som den var i går. De lokale læser om os i avisen, og derfor får mine medarbejdere mange sjove kommentarer i Brugsen og hos bageren,” siger hun.

Jobannonce med krav om smil

De ”high fives”, hun indførte i begyndelsen, er nu erstattet af morgenknus.
”Til at begynde med var det virkelig grænseoverskridende, men det er min holdning, at vi meget bedre mærker, hvordan vi har det, når vi lige kommer tæt på hinanden engang imellem. Så risikerer vi ikke, at nogen sidder og tuder bag skærmen, når vi andre er gået hjem,” siger hun.
Lotte Bliddal har også arbejdet helt bevidst med virksomhedens brand. Kontoret har deltaget i et pressekursus og bliver nu ofte omtalt i relevante artikler i den lokale avis, ligesom en nylig jobannonce nok skal have fået nogle læsere til at spærre øjnene op. ”Anderledes advokatvirksomhed med fokus på fornyelse søger ambitiøs og talentfuld advokatfuldmægtig eller advokat, der er i stand til at smile.”
Privat er Lotte Bliddal et familiemenneske, der som 4-årig flyttede til Videbæk, hvor hun nu bor og har kontor.

Generalist
Det er dog ikke alt i hendes liv, der er nyt. Hun er f.eks. gift med sin barndomskæreste, som hun har kendt siden hun var 4 år gammel, fordi de boede i samme gade. Ham har hun tre drenge med, og både hendes svigerforældre og hendes forældre bor fortsat i byen.
Det giver anledning til meget samvær og praktiske foranstaltninger som f.eks. børnepasning, når Lotte og hendes mand Martin to gange om ugen arbejder og træner i den lokale kickbokserklub, som parret i øvrigt selv har været med til at starte.
Rent fagligt holder hun af at kunne brede sig over mange forskellige fagområder.
”Jeg har aldrig rigtig forstået, hvorfor det er så interessant at blive ekspert i lige netop én bestemt lov eller én eneste paragraf. Jeg holder af at bevæge mig mellem familieret og erhvervsret og af at gå i voldgiftsretten såvel som i landsretten.

Søger kompromisset
Hun ser i høj grad sig selv som en kompromissøgende frem for en konfronterende advokat.
”Jeg opfordrer meget tit til forlig, fordi jeg kan se, hvor meget det tærer på folk at have en sag kørende. Ofte mener jeg, at det er bedre at finde et kompromis og så komme videre i sit liv,” siger hun.
Selvom hun godt er klar over, at livet nok ikke er langt nok til, at hun kan få virkeliggjort alle de idéer, hun har, for slet ikke at tale om dem, hun vil blive ved med at få, har hun stadig masser af drømme.
”I 2012 har min mand og jeg f.eks. aftalt, at vi tager 1 års orlov og rejser ud i verden. Måske hele verden rundt, måske bare et dejligt sted hen, hvor vi skriver en bog. Men ellers drømmer jeg om at gøre så mange mennesker som muligt bevidste om, at forandringer kommer fra os selv,” siger Lotte Bliddal.
”Hvis du møder verden positivt, så møder den dig igen på samme måde. Det er på samme tid så enkelt og så stort, ” siger hun.

Advokat Lotte Bliddal

1972: Født i Herning
1998: Cand. jur., Århus Universitet
1998: Advokatfuldmægtig
2002: Advokat
2005: Møderet for Landsret og Sø- og Handelsretten
2006: Medejer af advokatfirmaet Johansen & Bliddal, Videbæk 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

33 43 70 19