Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


21-04-2009
Jurist ved et tilfælde – Pernille Backhausen
Det var mest udsigten til at kunne få job og forsørge sin familie, der sendte Pernille Backhausen ind på jurastudiet. I dag er hun vild med advokatbranchen, og den røde tråd i hendes karriere har været at få lov at gøre tingene på sin egen måde.

Af Trine Baadsgaard

Drømmen var egentlig at blive skuespiller. Men efter at Pernille Backhausen i gymnasietiden havde været tilknyttet en række mindre teatre, fandt hun ud af, at det var alt for hårdt et liv.
”I 3.G. havde jeg – noget over evne – scoret en fantastisk fyr med meget blå øjne. Han mente, at hvis vi skulle have en fremtid sammen, var det mig, der måtte tjene pengene. Han ville gerne arbejde med mennesker og regnede ikke med at komme til at tjene særlig meget. I aviserne kunne jeg se, at der var rigtig mange ledige jobs som jurist, så jeg søgte ind på jura,” siger Pernille Backhausen.
Studiet husker hun som en mærkelig blanding af noget ekstremt samfundsrelevant, samtidig med at det var enormt teoretisk og meget baseret på udenadslære.
”Men som så mange andre jurastuderende i København, fik jeg ret hurtigt et studierelevant job ved siden af universitetet. På den måde fik jeg en fornemmelse af, at alt det teoretiske også kunne bruges i praksis,” siger hun.

Fag med stor bredde
Ret hurtigt fandt hun ud af, at det var arbejds- og ansættelsesret, der tændte hende.
”Det er et område, der virkelig betyder noget for folk. Det er de rammer, der betyder noget for, om de kan lide at være, hvor de er. På den måde føler jeg, at det er et område, hvor jeg kan gøre en forskel. Samtidig kan jeg godt lide, at der er en snert af arbejdsmarkedspolitik og historik i faget. Dengang var det et fag, der var i sin vorden; i dag er det et område, der har meget stor bredde, bl.a. også på grund af hele EU-retten,” siger Pernille Backhausen. Efter studiet arbejdede hun bl.a. hos Tandlægernes Nye Landsforening, Københavns Retshjælp, hos Folketingets Ombudsmand og hos DJØF, inden hun i 1994 kom til advokatkontoret Jon Palle Buhl.
”Jeg var 12 år hos Jon Palle Buhl, der er et kontor, der er karakteriseret ved et højt niveau –både fagligt, etisk og moralsk. Kontoret har også en holdning til, at der er nogle enkelte sager, der skal føres - uanset om det er comme il faut - for også til tider at markere et principielt synspunkt. Der var endvidere en høj grad af individualitet. F.eks. valgte man selv møblerne til sit kontor, og det er et illustrativt eksempel på, at man havde mulighed for at udvikle sig og præge sin hverdag individuelt. På den måde bliver man vænnet til, at ens overbevisning og holdninger faktisk betyder noget, og at man må tage det ansvar, der følger med,” siger Pernille Backhausen, der på trods af sin noget tilfældige indslusning i juraen er kommet til at elske advokatbranchen.
”Delvis på grund af historien er branchen udsat for mange fordomme og bliver anset som meget ’blokagtig’. Men advokatbranchen er fantastisk, fordi stort set alle nyder det, de laver. Der er en passion, der er helt åbenbar. Derudover tiltrækker branchen folk, der fylder et rum, som kan lide at sidde for bordenden, og som har ordet i deres magt. Der er derfor mange karismatiske personer i branchen,” siger Pernille Backhausen.
Derudover er hun fokuseret på branchens rolle i samfundet.
”Det er godt at vide, at der er mange begavede mennesker, der holder øje med, at lovene virker, som politikerne ønsker det. Advokatbranchen er ikke blot et vagtværn for individet, men også for en uheldig samfundsudvikling,” siger hun.

Ønske om specialisering
Alligevel havde hun efter 12 år lyst til at prøve noget nyt. ”Og da der ingen andre kontorer var, som jeg havde lyst til at være på, måtte jeg starte noget nyt,” siger hun med et smil.
Men ønsket var også mere konkret. Jon Palle Buhl var og er et generalistkontor, og Pernille Backhausens ønske var at specialisere sig meget mere. Derfor valgte hun i begyndelsen af 2006 at starte Sirius Advokater sammen med en god partnerkollega.
”Jeg havde et stort ønske om at lave et specialistkontor. Og så ville vi gerne skabe et sted, hvor vi gjorde op med det med den holdning, der desværre ofte præger advokatbranchen, nemlig at vi kan det hele selv. Derfor besluttede vi os tidligt for at alliere os med flere forskellige rådgivere med et stålsat ønske om at lade os inspirere af andre brancher i stedet for vores egen,” siger hun.

Medarbejderråd
Når man kigger ned ad medarbejderlisten i advokatfirmaet Sirius, springer det således også i øjnene, at kontoret bl.a. har en coach- og udviklingskonsulent ansat. Og Sirius Advokater blev da også belønnet med Danske Advokaters Innovationspris på 125.000 kr. for projektet Sirius Akademi – ADHARA, som er et coachingbaseret kompetenceudviklingsprogram med løbende effektmålinger. Uddannelsen indebærer bl.a. forbedring af kompetencer som selvledelse, innovation, kreativitet, lærings- og kulturkompetence. I begrundelsen for prisen hed det bl.a.:
”Sirius har formået at skabe en attraktiv arbejdsplads. Virksomheden har vist vilje til at skabe fornyelse og til - gerne via utraditionelle måder - at få det bedste ud af sine medarbejdere. Virksomheden ser fordelen ved systematisk talentpleje og har erkendt, at den må ofre mange mulige debiterbare timer herpå.”
Pernille Backhausen siger:
”Vi har ønsket at skabe en kultur, hvor der er stor arbejdsglæde og stor handleiver. Vi har truffet en del beslutninger, der både er endt i flop og i kvantespring, men i stedet for at piske os selv med de fejltagelser, vi har lavet, har vi den holdning, at de beslutninger, vi træffer, gør os klogere og bringer os videre,” siger hun.
I de første år har en af udfordringerne været, at kontoret har haft stor vækst. I den første periode fik kontoret to nye medarbejdere om måneden.
”De nye blev derfor meget hurtigt de gamle, og risikoen ved sådan en vækst er jo, at man ikke får en samlet identitet og holdning til både det interne og det eksterne. Derfor har vi bl.a. besluttet at lave et medarbejderråd, der hele tiden kan holde et spejl op foran os og holde øje med, om det, vi går og siger, nu også er det, vi gør,” siger hun.

Idealistisk anlagt
Medarbejderrådet er blot endnu et eksempel på, at Pernille Backhausen ikke altid gør tingene på samme måde som andre.
”Jeg har aldrig anset mig selv for en, der bare ønskede at gøre tingene anderledes, men jeg er et værdibaseret menneske, og også på nogle punkter idealistisk anlagt, så jeg vil gerne gøre tingene på min egen måde og har aldrig defineret mig ud fra, hvad andre gør,” siger hun.
Hun har aldrig lagt skjul på, at hun arbejder meget – men det er ikke nogen sur pligt.
”Når jeg arbejder meget, så er det også fordi, det gør mig glad. Det siger jeg også til mine medarbejdere, for som chef skal man selvfølgelig tænke meget over de signaler, man sender, men at jeg arbejder så meget, er det ikke det samme, som at de skal gøre det,” siger Pernille Backhausen, der i sin fritid mest af alt er mor.
”Som mor til tre er der nok at se til, men Pernille Backhausen har aldrig følt, at de to ting ikke kan forenes.
”Min mand har en helt andet type job, så han har mere fritid og tager sig meget af børnene. Dertil kommer, at advokatbranchen altid har været fleksibel, og jeg er ikke gået glip af et eneste teaterstykke eller en bagedag i børnehaven,” siger hun. Med arbejdet og børnene er der ikke plads til endnu en stor klump, der hedder en hobby. Så det bliver til lidt skønlitterære bøger og endnu mindre motion.
”Der var engang i en fjern fortid, hvor vi gik meget i teateret. Men efterhånden er jeg mest opdateret på børnescenen,” griner hun.

For meget fokus på omsætning
Til gengæld er der et andet tema, der presser sig mere og mere på.
”Jeg er meget optaget af trenden med at påtage sig et personligt ansvar for at få vendt samfundsudviklingen. I dag ser jeg, at store dele af advokatbranchen fokuserer utrolig meget på branchens eget salg og egen omsætning. Jeg kunne godt tænke mig, at vi som branche påtog os et større ansvar. Vi er gledet med i alle de gode år, men nu synes jeg, vi bør tage et samlet træk for de virksomheder, der af en eller anden grund er kommet i klemme, uden at vi skal tage os betalt med uforholdsmæssige honorarer. Det er en holdning, der ligger og ulmer, og jeg bliver nok snart nødt til at skrive nogle artikler om det,” siger hun.
Så fra at være en tilfældighed er juraen i dag Pernille Backhausens store passion. Men hvad blev der mon af manden med de blå øjne?
Pernille Backhausen griner:
”I dag har alle mine tre børn meget blå øjne, og jeg synes stadig, at han er helt fantastisk.”

Advokat Pernille Backhausen:

1970: Født
1994: Cand. Jur., Københavns Universitet
1994: Advokat hos Jon Palle Buhl
2006: Stifter Sirius Advokater sammen med Bruno Månsson


 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

33 43 70 19