Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


29-03-2010
Advokater bor ved vandet

Listen er lang over de advokatfirmaer, der har valgt at slå sig ned på havnen nord og øst for København. Ca. 20 pct. af samtlige danske advokatvirksomheders omsætning ligger på disse få eksklusive kvadratkilometre. Baggrundene for deres valg af domiciladresser er dog vidt forskellige.


Plesners domicil er blevet et af havnefrontens mest markante vartegn.

Af Trine Baadsgaard 

Bech-Bruun, Kromann Reumert, Plesner, Horten, Norrbom Vinding, Bender von Haller Dragsted, Danders & More.
Men også Rønne & Lundgren, Zacco, Molt Wengel og Kjellegaard Jensen.
Alle er det advokatvirksomheder, der har det til fælles, at de gennem de sidste ca. 10 år har valgt at bosætte sig ved den eksklusive havnefront. Fra det gamle Tuborg-område i Hellerup i nord til Midtermolen på Østerbro i syd.

Alle er det advokatvirksomheder, der alle har det til fælles, at de gennem de sidste ca. 10 år har valgt at bosætte sig ved den eksklusive havnefront. Fra Philip Heymans Allé i Hellerup i nord til Midtermolen på Østerbro i syd.

Baggrunden er for alles vedkommende, at deres virksomheder er vokset eksplosivt. For nogle er det primært via fusioner, mens andre mest er vokset som følge af organisk vækst eller som et resultat af begge dele. Udviklingen har under alle omstændigheder gjort, at de ofte gammeldags og trange lokaler i den indre by er blevet for små og utidssvarende.

Norrbom var trendsætteren
Det var Norrbom Vinding, HR-udbryderne fra Bech-Bruun, der lagde først ud.

”Da vi skulle etablere os i 1998, havde vi valget mellem at vælge noget nyt og ultramoderne på havnen eller noget gammelt og smukt i området omkring Frederiksstaden. Efter lidt overvejelser besluttede vi os for, at tiden var inde til at prøve noget, hvor vi ikke gik og faldt over ledningerne, hvor bygningen var tænkt som kontorer fra begyndelsen, og som havde udsigt over vandet,” fortæller Mariann Norrbom.

Dengang lå næsten alle de store københavnske advokatkontorer på Rådhuspladsen eller i Bredgade.

Bliver aldrig træt af vandet
Mariann Norrbom husker, at de blev mødt med mange kommentarer, da det kom frem, at de ville flytte på havnen.

”Folk fattede simpelthen ikke, hvad vi ville helt der helt uden for byen, som de sagde. Vi mente jo, at vi stadig var i byen, nu blot i den ene ende af den,” siger hun.

Det nye advokatfirma lejede sig ind i en kontorbygning på Midtermolen.

”Vi voksede ud af de lokaler på et par år og fik så muligheden for at leje os ind i en bygning på Amerikakaj, mens grunden stadig var et hul i jorden. På den måde fik vi mulighed for at være med til at tegne og indrette bygningen, og allerede mens det blev bygget, fik vi behov for mere plads,” siger hun.

Juhuuu
Firmaet, der siden begyndelsen i 1998 er vokset fra 10-50 personer, har løbende lejet mere plads i den bygning, de bor i.

”Vi sørger hele tiden for at leje noget mere, for vi vil ikke risikere at skulle flytte herfra, for vi er så glade for det,” siger Mariann Norrbom.

”Vi har fået et hus, hvor medarbejderne det første lange stykke tid sagde JUHUU, når de kom på arbejde. Og man bliver aldrig træt af vand og af lækre omgivelser, så vi er fantastisk glade for at bo her,” siger hun.

Flere fulgte efter
Den næste i rækken, der flyttede ud på havnefronten, var Bech-Bruun.

”Da vi fusionerede omkring år 2000 havde vi tre forskellige adresser i København: Bredgade 6, Rådhuspladsen 4 og Nørre Farimagsgade 3. Så vi skulle ud at finde noget nyt,” fortæller managing partner i Bech-Bruun, Randi Bach Poulsen.

”Vi vidste, at vi gerne ville have noget nyt. Noget, der passede til det firma, vi gerne ville skabe. Mange af de gamle kontorer var upassende, nogle var meget store, mange alt for små. IT-teknologien var ikke på plads. Vi ønskede at flytte til noget, der var lavet til vores specifikke behov,” fortæller hun.

Så meget stod fast, og nu gik jagten ind på at finde det rette sted.

”Vi lavede blandt vore medarbejdere en rundspørge, der viste, at langt de fleste af dem boede på Østerbro eller nord for, og det var faktisk det, der var udslagsgivende,” siger Randi Bach Poulsen.

Opdagede hvordan vejret var
Da Bech-Bruun flyttede på havnen, vidste virksomheden ikke, om de andre store ville flytte med - eller om det i det hele taget blev en succes.

Men Randi Bach Poulsen vil kalde flytningen en succes.

”Vi har fået et velfungerende hus, der signalerer alt det, vi gerne vil af gennemsigtighed og transperens. Vi har fået ensartede kontorer, der alle har udsigt til vandet og en pragtfuld mødegang. Udsigten er da dejlig, men var ikke den afgørende på det tidspunkt, da vi traf beslutningen, ” siger Randi Bach Poulsen.

Et par år efter Bech Bruun flyttede også Kromann Reumert på havnen, og siden kom Plesner til.

”I dag ville det være svært at flytte tilbage til København. Her har vi lys og luft og har vænnet os til den flotte udsigt. Da jeg arbejdede på Rådhuspladsen, kunne jeg sidde en hel dag og aldrig opdage, hvordan vejret var. Her følger jeg med, og jeg er sikker på, at det også gør os attraktive over for vores nuværende og kommende medarbejdere,” fortæller Randi Bach Poulsen.

Fra Stranden til havnen
Også Horten var igennem en større ekspansion, der sammen med virksomhedens nye strategi gjorde det klart, at virksomheden ikke kunne blive i lokalerne Ved Stranden.

I forbindelse med vores nye strategi lagde vi os fast på, at vores nye domicil skulle understrege alt det, vi gerne ville. Vi ville være åbne, imødekommende, uformelle og alle sådanne ting. Det lå derfor klart, at et nyt domicil skulle udtrykke dette,” fortæller partner Jens Jakob Bugge, der har været dybt involveret i hele byggeprocessen. Kontoret havde brug for 9000 kvadratmeter, og det stod hurtigt klart, at det var vanskeligt at finde så store lokaler i indre by, og da Horten samtidig fandt en fri byggegrund på Tuborg Nord, slog man til.

Arkitektonisk pejlemærke
”Placeringen ved vandet har en række åbenlyse fordele, når vi nu ikke kunne blive i byen. Vi kunne få et hus præcis, som vi ønskede os, udsigten er god, og vi skal heller ikke se bort fra, at den giver status. Samtidig ligger vi stadig tæt på København. Samspillet mellem alle disse ting gjorde beliggenheden utrolig attraktiv for os,” siger Jens Jakob Bugge.

Huset blev tegnet af 3xNielsen, og det er blevet netop det arkitektoniske pejlemærke, som Horten ønskede sig.

”Vi ønskede at bo i et hus, der virkede åbent og transparent, og som kunne styrke vores videndeling. Derfor er der f.eks. på hver etage en slags romersk torv, hvor der er plads til interne og spontane møder,” fortæller Jens Jakob Bugge.

Ikke som i Silicon Valley
Han mener, at Horten ud over herlighedsværdien også har fået og stadig henter en del brandmæssig værdi ved at bebo et af den senere tids vigtigste erhvervsbyggerier.

”Jeg tror, det er elementer, der spiller ind, når folk, bl.a. nye medarbejdere, træffer deres beslutninger om, hvor de gerne vil arbejde,” siger Jens Jakob Bugge.

At mange af de største advokatkontorer således nu ligger ved havnefronten gør, at domstolene og andre officielle bygninger nu ligger lidt længere væk, end der har været tradition for. Til gengæld holder advokatkontorerne jo ofte møder med hinanden, fordi de ofte repræsenterer to parter i en sag. Det giver altså en lettelse i hverdagen. Men i modsætning til andre områder i verden, hvor særlige faggrupper klynger sig sammen, som f.eks. Silicon Valley i USA, hvor også videndeling mellem virksomhederne spiller en enorm rolle, er alle de interviewede til denne artikel enige om, at det er der ikke meget af på havnefronten i København. 

En femtedel af markedet
  Havnen Det totale marked
Omsætning i mio. kr 2.250 11.400
Ansatte 1.665 8.750
Andel af omsætning 20%  
Andel af ansatte 19%  

Kilde: Danske Advokater. Tallene er cirka-tal og fra 2009.

 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

Kontakt Søren Møller Andersen på tlf.

33 43 70 19