Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


15-06-2010
Mange ambitioner – få timer: Sten Kirk LarsenSiden han var helt nyuddannet jurist, har Sten Kirk Larsen haft det mål, at han aldrig ville arbejde mere end 45 timer om ugen. Det har han levet op til, selvom det til tider har holdt hårdt. Alligevel har han i dag oparbejdet en stor advokatforretning med både kontorsang og elektronisk klientadgang, og han har samtidig haft tid til jagt, fiskeri og sin familie.


Af Trine Baadsgaard

Der er ingen tvivl om, at vi her har at gøre med en mand med principper.
I løbet af vores samtale kommer der gang på gang eksempler på hvilke meget faste principper, han har bygget sit liv og sin forretning på. Ikke principper for princippernes skyld. Men fordi, de stammer fra en indre overbevisning, og fordi de har virket.
Mød advokat Sten Kirk Larsen, 66 år, med egen advokatpraksis i Esbjerg, der allerede som ung jurist gjorde sig bemærket med sine principper. Efter endt kandidateksamen ved Århus Universitet var Sten Kirk fast besluttet på, at han ville tilbage til Vestjylland, og at han gerne efter endt fuldmægtigtid ville begynde som selvstændig. Valget faldt på Esbjerg, dels på grund af naturen, men også fordi det var en by af en vis størrelse. Til jobsamtalen på et af de lokale kontorer betingede Sten Kirk sig, at han kun ville arbejde 45 timer.
”Jeg har altid været af den overbevisning, at arbejdet ikke måtte fylde mere, fordi jeg ville have tid til mine fritidsinteresser og til familien,” fortæller Sten Kirk.
Den nye arbejdsplads accepterede den unge fuldmægtigs krav, og han gik i gang. Efter et halvt år viste det sig, at arbejdet krævede mere end de ugentlige 45 timer. Og så sagde Sten Kirk op.
”De respekterede fuldt ud min beslutning, men gjorde mig også klart, at hvis jeg ikke ville arbejde mere end 45 timer om ugen, så ville jeg aldrig blive advokat. Det mente jeg nu nok selv, jeg kunne,” husker han, der fortsatte sin uddannelse på et andet af byens kontorer med 45 ugentlige timer og blev færdig.

En meget vigtig beslutning
Efter endt uddannelse var der ingen tvivl i Sten Kirk Larsens sind om, at han ville være sin egen herre.
 ”Jeg gjorde op med mig selv, at hvis jeg så tingene i et femårs perspektiv, så ville jeg komme til at tjene lige så meget som selvstændig, som hvis jeg blev kompagnon på det kontor, hvor jeg var fuldmægtig, og så var det mig selv, der bestemte,” fortæller han og regner det i dag som en af de meget vigtige beslutninger i sit liv.
”Jeg havde ikke en eneste klient, og jeg satte en ære i ikke at tage klienter fra min tidligere arbejdsgiver, og dengang var det jo forbudt for advokater at annoncere. Min kone, der er advokatsekretær, blev min første ansatte, og jeg gik i gang med at specialisere mig. Dengang var der ikke ret mange, der gjorde det, men jeg havde besluttet at det var den vej, jeg ville gå. ”
Sten Kirk satsede på fast ejendom, og i første omgang var klienterne blot familiemedlemmer, der skulle handle hus.
”I stedet for at sidde på mit kontor og vente på en slutseddel, besluttede jeg mig for at komme ud og vise mit ansigt i alle de faglige sammenhænge, jeg kunne. Jeg lagde f.eks. budget for køber, det havde de aldrig været vant til, at en advokat gjorde, og bankerne var jo også meget tilfredse med den måde at gøre tingene på. På den måde begyndte rygterne at gå i byen, og jeg fik flere og flere klienter,” husker Sten Kirk.

Ikke for mange ledere
Et andet princip, Sten Kirk altid har arbejdet efter, har været altid at ansætte folk, før der er brug for dem.
”Jeg har altid haft øjne og ører åbne for nye talenter, også selvom vi ikke lige havde brug for dem. Jeg har aldrig været ude for at søge en medarbejder, fordi vi havde for travlt. Jeg mener, at det vil støde vores klienter fra os, hvis de oplever, at vi får for travlt til at tage sig ordentligt af dem,” siger Sten Kirk, der også har stærke holdninger til, hvordan man f.eks. driver et advokatkontor:
”På vores kontor er vi enige om, at den bedste løsning er at have en bestyrelse, et forretningsudvalg og en direktør med ret vidstrakte beføjelser,” siger Sten Kirk, hvis virksomhed er vokset organisk gennem alle årene og aldrig har fusioneret med andre kontorer.

Tidligt ude med nøgletal for medarbejderne
Også teknologien har spillet en stor rolle for Sten Kirks udvikling af sin forretning.
”Jeg var den første advokat i Esbjerg, der havde tekstbehandlingsanlæg. Dengang kostede en computer, hvad der svarede til to fuldmægtiges årsløn. For fem år siden ansatte vi en IT-medarbejder. Han udvikler systemer, ledelsesprogrammer, tidsregistreringssystemer og andet for os, der gør vores arbejde meget mere gennemsigtigt og gør os i stand til at få en masse oplysninger ud af systemet, ” siger Sten Kirk. Allerede for otte år siden var Sten Kirks kontor i stand til at læse nøgletal ud af alle ansattes arbejde. Da kunne vi se, hvad hver enkelt jurist fik i timen indenfor de forskellige sagstyper, og hvad firmaet fik i gennemsnit på forskellige sager. Et system, der først i dag er ved at vinde indpas på flere advokatkontorer.
”Det er utrolig vigtigt at vide, hvor man er henne økonomisk, og det har mange advokatfirmaer svært ved at få et overblik over, fordi faktureringen sker på et meget senere tidspunkt, end arbejdet reelt er udført. Derfor kan man, hvis man ikke har styr på sine nøgletal, tro, at det går utrolig godt, selvom man skriver fakturaer ud for noget arbejde, der måske er lavet for seks måneder siden.

Klienter får logon
Det seneste skridt i firmaets teknologiske udvikling er et elektronisk system, hvor klienterne ved hjælp af et udleveret logon kan følge deres sag elektronisk.
”Jeg har haft en ide om et sådan system i 10 år og har endelig fået det gennemført for to år siden med de første sager. Vi startede med inkassosager, og nu kører det generelt for alle sager. Det rationaliserer vores virksomhed på to måder: Vi har fuldstændig åbenhed, hvilket gør os fri for, at klienter ringer ind og spørger til deres sager. Dertil kommer, at det er utroligt fremmende for sagsbehandlingen. Nu er det jo afslørende,  hvis en sag kommer til at ligge lidt for længe, uden at vi får gjort noget ved den, ”siger Sten Kirk, der har haft mange ideer og bestemte metoder at drive sin virksomhed efter.
Men en ting er jo at have ideerne, de skal jo også udføres.  Derfor har Sten Kirk alle årene haft den rytme, at samtlige ansatte fire gange årligt indkaldes til en individuel samtale om de planer, man har lagt. Det være sig indenfor uddannelse, timeregistrering, betjening af it-systemerne og andet.
”Man kan beslutte meget, uden at det bliver til noget, men når vi holder de her møder, så sker der noget, der bliver fulgt op, og det er det, der har fået firmaet til at bevæge sig fremad hele tiden,” lyder Sten Kirks vurdering.
Og når han ser sig tilbage, så er han ganske godt tilfreds.
”Det har været utroligt spændende, og de planer, jeg lagde som fuldmægtig, er nu ført ud i livet - vel at mærke med en 45 timers arbejdsuge,” siger han ikke uden stolthed.
Resten af sin tid har Sten Kirk gennem årene brugt på sin familie, men også på sine to store interesser - jagt og fiskeri. Han går på jagt i et stort jagtområde nær Filsø i Vestjylland, og her skyder han kronvildt, råvildt, ænder, gæs og skovsnepper. Sidste år blev det til 176 af slagsen af fuglen, der ifølge Sten Kirk er utrolig velsmagende. Han er glad for at læse og for at synge. Så glad, så hvert kontormøde starter og slutter med at man synger en sang fra Højskolesangbogen.
”Man bliver så glad af at synge,” slutter han.


 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

Kontakt Søren Møller Andersen på tlf.

33 43 70 19