Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


02-04-2013
Offentlig retshjælp vækker bekymring

Den 1. april 2013 skriver Berlingske, at retshjælpen er reduceret til næsten en fjerdedel efter ændringer af ordningen. Advokater og juraprofessor frygter for retssikkerheden, og politikere har indkaldt til høring.

Udgifterne til den offentlige retshjælp er faldet markant de senere år, men borgernes behov for retlig hjælp og vejledning er kun vokset. Det svækker retssikkerheden, lyder bekymringen fra flere sider, og politikere på Christiansborg, hvor der i morgen afholdes høring om emnet, er klar til at se på ændringer. Retshjælpsordningen, der yder tilskud til advokathonorarer til danskere med lav indkomst, blev ændret i 2007. Nu ydes f. eks. ikke retshjælp til civile sager, som skal føres af borgerne selv som såkaldte »småsager«, eller sager i forvaltningsmyndigheder og klagenævn. Før reglerne trådte i kraft, var udgifterne til den offentlige retshjælp 21,4 mio. kroner årligt, mens tallet sidste år var 5,7 mio. kroner, viser tal fra Domstolsstyrelsen.

 

Brancheorganisationen Danske Advokater har gennemført en rundspørge blandt sine medlemmer, der arbejder med offentlig retshjælp, og den viser en tydelig utilfredshed: 76 pct. af de cirka 350 advokater mener, at reformen af retshjælpen har gjort det sværere for danskere at få retshjælp hos en advokat, og 79 pct. mener, at reformen har svækket retssikkerheden for de svageste i samfundet. I artiklen udtaler Danske Advokaters formand, Lars Svenning Andersen bl.a.: ”Retssikkerhedsmæssigt er det meget bekymrende, at en række borgere, som har ret, ikke får ret, fordi de ikke har mulighed for at komme igennem i retssystemet. Og når mennesker i et retssamfund ikke har mulighed for at få prøvet deres ret, kan det få negative konsekvenser. Hvis man eksempelvis ved, at man roligt kan snyde en lejer, fordi han ikke har råd til at køre en sag, så kan det jo være fristende”.

 

Historien blev bragt i mange medier: Berlingske, Radioavisen, TV2 News, DR2, Radio 24SYV, JydskeVestkysten, BT.dk, Randers Amtsavis, Bornholms Tidende, Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagens.dk, Folkebladetlemvig.dk, TV2oj.dk og Viborg Folkeblad.

 


 


 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

Kontakt Søren Møller Andersen på tlf.

33 43 70 19