Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 

Unge skal forberedes bedre på, hvordan retssystemet fungerer, inden de vidner i retten. Derfor har Danmarks Domstole produceret en kort film, hvor en række unge fortæller om deres oplevelse med at vidne i en retssag. Advokater bør bruge filmen i deres arbejde, lyder opfordringen fra advokat Linda Lange Kastholm fra Danske Advokaters fagudvalg for strafferet.

02-05-2016
Advokat: Ny film til unge vidner styrker retssikkerheden

Unge skal forberedes bedre på, hvordan retssystemet fungerer, inden de vidner i retten. Derfor har Danmarks Domstole produceret en kort film, hvor en række unge fortæller om deres oplevelse med at vidne i en retssag. Advokater bør bruge filmen i deres arbejde, lyder opfordringen fra advokat Linda Lange Kastholm fra Danske Advokaters fagudvalg for strafferet.

 

”Det er ubehageligt, når de spørger ind til svar, jeg allerede har givet.”

 

Sådan oplever Mathine sit første møde med at skulle vidne i retten. Hun er en af de unge, som medvirker i en ny kort informationsfilm fra Danmarks Domstole, der skal forberede unge bedre på, hvad der skal ske, hvis de indkaldes til at vidne i retten.

 

Filmen besvarer spørgsmål som, hvad skal der ske, hvordan ser der ud, hvordan bliver der talt, og hvem er med? En undersøgelse fra Børnerådet og Rigshospitalet viser nemlig, at unge vidner savner information om retssystemet og den retssag, som de skal vidne i.

 


Advokat Linda Lange Kastholm

 

Linda Lange Kastholm fra Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces og advokat i Kastholm Lawaetz Advokater, har netop set filmen sammen med en ung klient inden de skulle i retten, og hun opfordrer alle sine kollegaer til at gøre brug af filmen i deres arbejde.

 

”Der er bestemt et behov for en video som denne. Nogle unge har ikke en bistandsadvokat, og selvom man kan ringe til retten forinden, så gør de det ofte ikke. Derfor håber jeg, at domstolene gør opmærksom på videoen, når de indkalder vidner. Men det er også vigtigt, at vi som advokater sørger for, at vores unge klienter ser filmen,” siger Linda Lange Kastholm, der fremadrettet bl.a. vil supplere sine whiteboard-tegninger for klienterne af, hvor folk sidder i retten med at indsætte et link til videoen direkte i ordrebekræftelsen.

 

Retssikkerhedsmæssig gevinst

Unge vidners manglende viden om, hvad der foregår i en retssal skaber ekstra usikkerhed i en situation, hvor de i forvejen er pressede. Derfor vil filmen ifølge Linda Lange Kastholm også styrke retssikkerheden:

 

”Jeg mener klart, at den her film har en retssikkerhedsmæssig gevinst. Hvis man er forberedt på, hvad der skal ske, så afgiver man også en bedre forklaring. Det vil mindske stressfaktoren hos de unge, så de bliver klarere i hovedet og husker bedre, så deres forklaring bliver mere nuanceret. Dermed bliver resultatet af afgørelsen i sidste ende mere rigtig.”

 

Domstolsstyrelsen har også produceret en kortere film til unge, der skal i retten, fordi de er tiltalt for noget strafbart: Film til unge tiltalte

 

Danmarks Domstole har også udviklet et undervisningsforløb og hjemmesiden ”Kend Din Ret” for at gøre børn og unge klogere på retsstystemet.

 
kommentarer

 

Sider

KURSER

Søren Møller Andersen
Søren Møller Andersen | Chef for kommunikation og public affairs | 33 43 70 19 sma@danskeadvokater.dk


Kontakt

Søren er ansvarlig for Danske Advokaters kommunikation, presse og public affairs.  

 

Søren arbejder med alle genrer inden for kommunikation. Han tager sig blandt andet af foreningens pressearbejde og er ansvarlig for den digitale kommunikation og vores nyhedsbreve. 

 

Du er altid velkommen til at ringe til Søren, hvis du eksempelvis har forslag til særlige emner, som Danske Advokater bør sætte fokus på i sin kommunikation med medlemmerne. 

Læs mere…

33 43 70 19