Velkommen  

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.

 


03-05-2022
Ret sikker eller retssikkerhed?

Skandalen om udbyttesvindel har naturligvis fyldt meget i debatten. Det samme har Skattestyrelsens sag mod Bech-Bruun. Advokatvirksomheden blev pure frikendt, men inden var der en række kilder i pressen, som blev brugt som ekspertkilder, der pegede fingre ad advokatvirksomheden. De var ”ret sikre”, men Landsretten har nu slået fast, at Bech-Bruun intet har gjort forkert.  Den daværende skatteminister holdt sågar et stort pressemøde, hvor han hængte Bech-Bruun ud i offentligheden.

 

Jeg forstår til fulde forargelsen over svindlen. Menneskeligt forstår jeg også godt behovet for at udpege en skurk. I et retssamfund er det bare vigtigt, at uskyldige ikke bliver hængt ud. Skurken er en tysk bank. Den har erkendt og fået en meget stor bøde. Der er intet at udsætte på Bech-Bruuns rådgivning i denne sag, der er blevet bedømt ”ud fra en streng culpanorm”, som det lyder fra Østre Landsret.

 

Den radikale skatteordfører Kathrine Olldag siger det meget rammende til Berlingske:

 

”Jeg forstår virkelig godt, hvis retsfølelsen er kompromitteret efter den her (dom, red.) Men det er den vel også fordi, at vi alle sammen mente, at Bech-Bruun var skyldig inden, at de havde været i retten. Men vi har et system, hvor man er uskyldig, indtil man er dømt, så når de er frifundet, må vi også have tillid til, at domstolene har styr på det”.

 

”Det har vi alle en andel i. Det har medierne også. Bech-Bruun er blevet udpeget som the bad guys i den her sammenhæng. Det handler om, at vi i samfundet udpeger gode og onde, og når domstolene får kigget ned i det, så ender det ikke altid der, hvor vi troede, det ville ende”.

 

Sagen viser meget godt, at der er en væsentlig forskel mellem ”ret sikker” og retssikkerhed. Måske skulle pressen, kilder og politikere til at skele lidt mere til retssikkerheden og retsstaten, inden næste ”bad guy” fejlagtigt bliver hængt ud på forhånd? Ikke alene fordi det er det rigtige at gøre, men også fordi der er en risiko for, at man ikke kan ”komme op af rillen”, når først man har været ude i offentligheden med sin ”folkedom”. Og ridsede plader skratter som bekendt.

 

Bare en refleksion…

pmo
 
kommentarer

 

Sider

KURSER

Paul Mollerup
Paul Mollerup | Adm. direktør | 33 43 70 10 | pmo@danskeadvokater.dk


Kontakt

Paul er overordnet ansvarlig for den daglige drift af foreningen og bindeled til Danske Advokaters formand og bestyrelse. 

 

Paul har naturligt nok fokus på Danske Advokaters strategi, økonomi og ledelse. Derudover er han som adm. direktør involveret i en lang række af Danske Advokaters projekter og opgaver. 

 

Foreningens politiske interesser, kommunikation og forretningsudvikling fylder meget i Pauls dagligdag. 

Læs mere…

33 43 70 10