
Mesterlære, advokatbeskikkelse og advokatfuldmægtiges kendskab til retssagsbehandling
Reglerne om advokatbeskikkelse og Civilstyrelsens praksis er et emne, der er relevant for alle advokater og advokatfuldmægtige. Danske Advokater følger derfor aktivt med i udviklingen.
Vi er blevet opmærksomme på konkrete sager, hvor ansvaret i autorisationsperioden og forhåndsgodkendelse har været i fokus.
Vores fagudvalg for advokatret og -etik drøfter løbende relevante problemstillinger. Vi deltager desuden i Justitsministeriets kursusudvalg, hvor vi er repræsenteret af advokat Michala Bylov Rath fra fagudvalget, og i Advokatsamfundets arbejdsgruppe om kendskab til retssagsbehandling, hvor vi er repræsenteret af advokat Lotte Eskesen fra fagudvalget.
Ansvar i autorisationsperioden – Hvad indebærer det at være mester og i mesterlære?
Det følger af de advokatetiske reglers artikel 73, at ”det påhviler advokater, der beskæftiger autoriserede advokatfuldmægtige, at sikre, at fuldmægtigen får en forsvarlig praktisk uddannelse med henblik på erhvervelse af advokatbeskikkelse, herunder indsigt i og forståelse for de advokatetiske reglers betydning.”
Særligt i store virksomheder, hvor der er mange principaler og mange autoriserede advokatfuldmægtige kan man med fordel indrette et system, der sikrer, at principaler lever op til det ansvar, de har påtaget sig.
Sådan anbefaler Danske Advokater, at I håndterer de nye regler
Det er principalen, der har ansvaret for, at principalerklæringen indeholder de nødvendige oplysninger. Krav til indholdet fremgår her. Vær opmærksom på, at det siden den 1. maj 2025 ikke længere er tilstrækkeligt at oplyse, at advokatfuldmægtigen har opnået kendskab til retssagsbehandling. Det skal nu også fremgå, på hvilken måde og i hvilket omfang kendskabet er opnået. Civilstyrelsen indfører med ændringen ikke et paradigme eller en blanket.
Danske Advokater opfordrer til, at der tilføjes to punkter i advokatvirksomhedens evt. standardblanket/-dokument:
Hvordan har advokatfuldmægtigen opnået sit kendskab til retssagsbehandling?
En beskrivelse af omfanget af advokatfuldmægtigens kendskab til retssagsbehandling
Vi anbefaler desuden, at fuldmægtigene løbende fører en log over, hvordan de har været involveret i retssagsbehandling. Loggen kan fx føres i time-/sagsregistreringen således, at den let kan trækkes, når der skal ansøges om beskikkelse.
Flere har god erfaring med at stille krav om, at advokatfuldmægtige som en del af den praktiske uddannelse skal overvære en eller flere retssager. Overværelse af en eller flere retssager vil dog ikke i sig selv være tilstrækkeligt til at kunne opfylde kravet om kendskab til retssagsbehandling. Tilsvarende kan både advokatfuldmægtig og principal have gavn af at overvære fuldmægtigens egen første sag.
Forhåndsgodkendelse – tid til at lære
Det følger af retsplejelovens § 119, stk. 2, at det er en forudsætning for advokatbeskikkelse, at kandidaten har mindst 3 års erfaring med praktisk juridisk virksomhed som autoriseret advokatfuldmægtig under en eller flere principaler. Dette er for at sikre, at kandidaten får den bedst mulige uddannelse og erfaring i form af mesterlæren.
En del gør brug af muligheden for at forkorte tiden som advokatfuldmægtig ved at få godskrevet tid som følge af arbejde i andre juridiske stillinger. Denne mulighed følger af retsplejelovens § 119, stk. 4, hvoraf det fremgår, at justitsministeren kan træffe afgørelse om, at virksomhed i andre juridiske stillinger end advokatfuldmægtigstillinger eller juridiske stillinger ved domstolene eller i anklagemyndigheden kan medregnes helt eller delvist i den praktiske juridiske virksomhed, der kræves for at blive beskikket som advokat.
Det gælder for alle kandidater, at det ved ansøgning om beskikkelse skal vurderes, om kandidaten har opnået kendskab til behandlingen af retssager. Det gælder, uanset om perioden som autoriseret advokatfuldmægtig har været på tre år – eller om perioden er forkortet.
Ovenstående er den velkendte baggrund – og nu til opmærksomhedspunktet:
Med en kortere periode er der også kortere tid til at opnå kendskab til retssagsbehandling, som er en betingelse for at få advokatbeskikkelse.
Vi ser ved at følge praksis nært, at afslag ofte gives til ansøgere, der har fået medregnet tid fra andre juridiske stillinger. Civilstyrelsens afslag ses dog ikke at være begrundet eller forbundet med den korte periode. Vi anser heller ikke den kortere periode for at være problematisk.
Det, vi dog opfordrer til, er, at principaler sikrer, at deres advokatfuldmægtige får det nødvendige kendskab til retssagsbehandling, så de på ansøgningstidspunktet opfylder retsplejelovens krav til beskikkelse. Og er perioden kortere end 3 år, skal der muligvis sættes ekstra fokus på netop dette.
Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har oplevet udfordringer i forbindelse med beskikkelse. Send os en mail på dlo@danskeadvokater.dk.

Ved beregning af periode skal du være opmærksom på, at fravær i forbindelse med ansættelsen måske skal modregnes. Du kan læse mere på Civilstyrelsens hjemmeside her.