24. juni 2025
Mød voldgiftens grand old man

I 2006 var advokat Jeppe Skadhauge med til at udvikle voldgiftdommeruddannelsen, som er en af Danske Advokaters meget populære uddannelser. Du kan komme med på næste hold den 19. august. Vi har talt med Jeppe om uddannelsen og om hans passion for voldgift.
Hvem kan have glæde af at deltage i Voldgiftdommeruddannelsen?
Den oplagte målgruppe er naturligvis advokater. Arbejdet som voldgiftsdommer ligger i naturlig forlængelse af arbejdet som advokat. Mange af de grundkompetencer, der kræves som voldgiftsdommer, har advokaten allerede fra sit daglige arbejde. Evnen til at finde frem til sagens kerne gennem bevisbedømmelse og retlig analyse er veludviklet ligesom evnen til at formidle resultatet i et klart og præcist sprog. Advokater er også vant til at tilrettelægge og lede processer. Voldgiftssager er typisk kommercielle tvister, og netop advokatens erhvervs- og branchemæssige erfaring og interesse for erhvervslivets forhold, gør advokater særligt egnede til at bedømme og afgøre sagens spørgsmål. I praksis er de fleste deltagere på uddannelsen da også advokater.
Voldgiftdommeruddannelsen er ikke kun for advokater
Uddannelsen kan dog bestemt også have interesse for andre end advokater. Det gælder for jurister, som har valgt et andet spor end advokatvejen, fx et kommercielt spor ind i en virksomhed eller en akademisk karriere. Selv for en dommer ved de almindelige domstole, der ønsker at påtage sig voldgiftssager, vil jeg mene, at uddannelsen kan være relevant, særligt de dele, der beskæftiger sig med den internationale voldgift.
Uddannelsen er også relevant for andre end jurister. At være voldgiftsdommer er nemlig ikke forbeholdt jurister. Voldgiftsloven viderefører en historisk tradition for at parter kan udpege personer, som de har tillid til som voldgiftsdommere i deres sag, og det behøver ikke være en jurist. Andre faglige profiler kan være særdeles relevante, f.eks. revisor, ingeniør, arkitekt eller cand.merc. – det kommer helt an på sagen. En klar fordel ved voldgift er, at voldgiftsretten kan sammensættes af profiler, der afspejler sagens univers. Når det er sagt, er det indlysende, at juridisk sagkundskab er vigtig. Og fx stiller Voldgiftsinstituttet i sine regler krav om, at en enevoldgiftsdommer eller forpersonen i en flerdommerret skal være jurist.
Et instrument til at løse erhvervslivets tvister
For år tilbage var hvervet som voldgiftsdommer i praksis forbeholdt en snæver personkreds, typisk dommere ved domstolene og juridiske professorer. Men det billede har ændret sig. Noget skyldes givetvis de indførte begrænsninger på dommeres biindtægter, men nok så meget af forklaringen tror jeg bunder i et aktivt dansk voldgiftsmiljø med stærk interesse i at udvikle voldgift som instrument til at løse erhvervslivets tvister. Voldgiftsdommeruddannelsen, der lanceredes i 2006, har uden tvivl bidraget til at udbrede kendskabet til og interessen for voldgift.
Der er i stigende grad advokater, men også andre profiler – det kan være jurister ude i virksomhederne, universitetsjurister – yngre som ældre – der målrettet går efter en karriere som voldgiftsdommer – enten sideløbende med deres erhverv eller som en selvstændig karriere. Og det gælder også for andre faglige profiler. En revisor, der fx har arbejdet intenst med transaktioner og har skarpt blik for, hvad der kan gemme sig i regnskaber og tabsopgørelser, kan jo - ud over at optræde i sagerne som sagkyndig - naturligt ønske at bringe sin indsigt i spil som voldgiftsdommer.
Og for enhver, der ønsker at komme i betragtning til udpegninger – det kan være partsudpegninger eller udpegninger foretaget af Voldgiftsinstituttet - er det en fordel at have uddannelsen på sit CV. Undertiden kan tilskyndelsen til at deltage alene være interessen for at forstå, hvordan den proces, man sædvanligvis deltager i som partsrepræsentant eller sagkyndig, ser ud fra dommersædet. Jeg tror, man bliver en bedre procedureadvokat af selv at prøve kræfter med processen set fra dommersædet, ligesom en revisor eller ingeniør, der optræder som sagkyndig, kan få en bedre forståelsesramme for sin rolle.
Hvorfor skal man tage Voldgiftdommeruddannelsen?
Når man bliver spurgt, om man vil lade sig udpege, sætter de fleste pris på at være forberedt på, hvad det indebærer, og hvordan man leder voldgiftsprocessen. Derfor tager man uddannelsen. Den klæder dig godt på til rollen som voldgiftsdommer. Det er et betroet og personligt hverv, der kan udføres på mange måder. Voldgiftsloven rummer nemlig stor fleksibilitet for, hvordan processen kan tilrettelægges og ledes. Hvor der i danske sager tidligere var tilbøjelighed til at lægge sig op ad retsplejeloven, går bestræbelsen i dag hyppigt ud på at tilrettelægge en skræddersyet og optimeret proces i overensstemmelse med parternes ønsker i den konkrete sag – og netop gøre brug af voldgiftslovens fleksibilitet. Der hentes bl.a. inspiration fra international ”best practice”, og uddannelsen gør derfor også af den grund en del ud af den internationale voldgift.
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen er opdelt i tre moduler. Første modul er en grundlæggende indføring i voldgift – regler og praksis gennemgås med afsæt i alle voldgiftssagens faser lige fra udpegning til afsigelse af kendelsen. Særlig interessant – også for de mere erfarne deltagere – er diskussionerne om den del af rollen, som ikke lige kan læses ud af loven eller litteraturen, men beror på undervisernes og deltagerens erfaringer fra egne sager. Hvordan blev en problemstilling grebet an? Hvordan optimeres processen? Og hvor er faldgruberne? På andet modul gennemføres en voldgiftssag med deltagerne som voldgiftsdommere fordelt i voldgiftsretter med tre medlemmer. Rollespillet engagerer – og har vist sig som en fremragende måde at formidle stoffet på. Tredje modul har fokus på international praksis og holdes i udlandet - for øjeblikket i samarbejde med LCIA (London Court of International Arbitration).
Hvad er særligt ved voldgift?
En voldgiftskendelse kan i kraft af New York konventionen fuldbyrdes i 169 af FN’s medlemslande. Bl.a. af den grund bekræfter internationale undersøgelser gang på gang, at voldgift er det internationale erhvervslivs foretrukne måde at løse tvister på. Som andre fordele fremhæves hensynet til at undgå bestemte landes domstole, fleksibiliteten i processen og muligheden for at udpege voldgiftsdommere og sammensætte voldgiftsretten. Hensynet til fortrolighed, og at voldgiftskendelser i almindelighed er endelige, kan også spille ind. Mange af de samme overvejelser gør sig gældende ved valg af voldgift i en ren dansk kontekst.
Derfor har jeg selv beskæftiget mig med voldgift
Den internationale dimension har haft stor betydning for min interesse for voldgift. For mange danske eksportvirksomheder er voldgift den nærliggende måde at løse deres tvister på - pga. sine fordele. Som ung advokat i advokatfirmaet Jonas Bruun (nu Bruun & Hjejle) blev jeg involveret i flere voldgiftssager rundt omkring i verden, bl.a. i Mellemøsten. Det gav et lærerigt indblik i det internationale voldgiftsmiljø. Interessen for fremmede retssystemer havde jeg allerede med fra min studietid på Harvard Law School og senere arbejde i et advokatfirma i New York. På Harvard kunne jeg endda dele mødet med det amerikanske retssystem med mine medstuderende fra andre geografier og fik i vores samtaler derfor også blik for deres baggrund og tilgang til løsning af problemstillingerne. Det er forfriskende at se sit eget retssystem gennem et andet retssystems briller. Heldigvis kan andre have det på samme måde. Det fik jeg bekræftet, da jeg i en periode arbejdede som juridisk attaché på den danske EU-repræsentation i Bruxelles, og det med gode argumenter lykkedes at samle konsensus om en løsning formet efter dansk ret.
Interessen for voldgift blev styrket, da jeg sideløbende med advokatarbejdet blev tilknyttet CBS som ekstern lektor i international handel. Hen ad vejen begyndte jeg selv at modtage udpegninger i danske og senere også internationale sager, ligesom interessen har ført til en formandspost i Dansk Forening for Voldgift og Voldgiftsinstituttet og medlemskab af bestyrelse og executive committee i Dubai International Arbitration Centre (DIAC).
I 2006 blev jeg spurgt, om jeg ville være med til at udvikle en voldgiftsdommeruddannelse. Det sagde jeg heldigvis ja tak til. Og udover i dag at være fagansvarlig kan jeg sammen med Danske Advokater og mine engagerede medundervisere glæde mig over, at uddannelsen fortsat nyder stor tilslutning, og at der hvert år uddannes nye voldgiftsdommere til gavn for voldgiftsmiljøet og de parter, som ønsker deres sag afgjort ved voldgift.
