Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Det sker i branchen

Her kan du læse om personer og begivenheder i branchen – eksempelvis ansættelser, jubilæer, runde fødselsdage, møder, arrangementer, receptioner, fusioner osv. Vi hører gerne fra dig, hvis du har en relevant nyhed, og vi beder i den forbindelse om samtidig at modtage skriftligt samtykke til at bringe nyheder, der indeholder personoplysninger.


28-01-2022
Partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Martin Sønnersgaard fylder 40 år den 1. februar

Dagens fødselar nærer en dyb interesse for databeskyttelsesområdet og har omfattende erfaring med at rådgive offentlige myndigheder og private virksomheder i store databeskyttelsesprojekter. Derfor har de seneste to års coronapandemi – trods store samfundsmæssige konsekvenser – været ensbetydende med spændende faglige udfordringer i sager af afgørende betydning for danskerne.

 

Martins drivkraft er at finde gode, balancerede løsninger af høj kvalitet for klienterne, hvor juraen respekteres uden at blive en hæmsko i praksis.

 

Nyttiggørelse af sundhedsdata

Netop disse elementer har i høj grad været til stede i det arbejde, han har bistået sundhedsmyndighederne med under pandemien. Her har Martin blandt andet hjulpet med at nyttiggøre sundhedsdata, herunder til brug for smitteovervågning, smitteopsporing og udvikling af nye sundhedsydelser. Derudover har han været med til at sikre, at Smittestop-appen og Coronapas-appen, der håndterer yderst fortrolige oplysninger for tusindvis af danskere, lever op til databeskyttelsesreglerne. En opgave, der ifølge Martin for alt i verden ikke må tages let på:

 

”Der behandles mange følsomme sundhedsdata i f.eks. Coronapas-appen, og det er massebehandling af data på et højt profileret område, hvor alle i samfundet skal være forsikret om, at databeskyttelsesreglerne bliver overholdt.”

 

Kunstig intelligens i praksis

Martin er en af landets førende rådgivere i udvikling af nye digitale løsninger, hvor jura og databeskyttelse skal tænkes ind fra start i løsningen på en dokumentérbar måde, f.eks. i forbindelse med brug af selvbetjeningsløsninger, sagsbehandlingssystemer, apps m.v.

 

Dét arbejde har givet ham stor erfaring i sager om udvikling og anvendelse af systemer, der baserer sig på kunstig intelligens (AI). Her hjælper han organisationer med at nyttiggøre den nye teknologi indenfor rammerne af navnlig databeskyttelsesretten. F.eks. har han sammen med KL og flere strategiske samarbejdspartnere udviklet en værktøjskasse til Ansvarlig AI med konkrete værktøjer, som kommuner og regioner anvender i deres såkaldte AI-signaturprojekter, og som Martin bistår bl.a. en række kommuner med.  Det er et dynamisk retsområde, hvor databeskyttelsesretten ofte sætter rammen, og hvor der er nye regler om AI-systemer fra EU i horisonten:

 

”Den teknologiske udvikling sker med rivende hast og udfordrer konstant den databeskyttelsesretlige ramme for udnyttelse af data. Jeg kan virkeligt godt lide dette dynamiske aspekt af mit område.”

 

Udover rollen som eftertragtet AI-rådgiver er Martin en erfaren underviser i databeskyttelse og brugen af kunstig intelligens i praksis og en efterspurgt taler på konferencer og seminarer vedrørende databeskyttelse.

 

Fra Østersøens perle til Kalvebod Brygge

Det lå ikke i kortene, at Martin skulle blive advokat med speciale i databeskyttelse. Faktisk var det i første omgang statskundskaben og en stor interesse for samfundsforhold og politik, der lokkede Martin fra Bornholm til København efter endt studentereksamen. Martin skiftede dog til jurastudiet – et skifte han aldrig siden har fortrudt:

 

”Jura har efter min opfattelse en helt perfekt blanding mellem den abstrakte og teoretiske jura og så det helt konkrete og nære, nemlig sagen, som involverer mennesker af kød og blod, og hvor der ofte er meget på spil, og hvor vi skal finde en solid løsning”.

 

Karrieren startede hos Poul Schmith/Kammeradvokaten med et studenterjob, hvor han i dag er partner og en del af firmaets team Offentlig ret og persondata. Her værdsætter han ledelsesopgaven og det gode samarbejde med kolleger både i teamet og på tværs af firmaet:

 

”Jeg er en del af et miljø med et helt utroligt højt fagligt niveau, hvor det er vigtigt for mig at bidrage – både med min faglige viden men i høj grad også til de yngre kollegers udvikling og trivsel.”

 

Et udpræget familiemenneske

Alt i Martins univers handler dog ikke om jura og databeskyttelse. For ham er det nemlig særdeles vigtigt at have en fleksibel hverdag med tid til fritidsinteresser og ture i sommerhuset med døtrene og hustruen. Samtidig finder Martin perspektiv og ro i skønlitteraturen og dyrker interessen for musik og bluesguitarspil.

 

Foto: GLL Visual

 


Stine Rosenkilde
Stine Rosenkilde | Kommunikations- og webkoordinator | 33 43 70 22 | sro@danskeadvokater.dk


Kontakt

Stine er webredaktør på Danske Advokaters hjemmeside og hjælper desuden specialforeningerne med at udarbejde nyhedsmails og med at opdatere deres hjemmesider. 

 

Hun er ansvarlig for Danske Advokaters nyhedsmail og opdaterer vores medlemssystem. 

Læs mere…

33 43 70 22