Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


03-03-2020
Høring over udkast til forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, lov om Familieretshuset, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og for-skellige andre love

(Afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden samt opfølgning på etableringen af det nye familieretlige system m.v.)

Social- og Indenrigsministeriet har den 4. februar 2020 sendt et udkast til lov om ændring af forældreansvarsloven, lov om Familieretshuset, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forskellige andre love (Afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden samt opfølgning på etableringen af det nye familieretlige system m.v.) i høring.

 

Udkastet giver Danske Advokater og Danske Familieadvokater anledning til følgende bemærkninger:

 

GENERELLE BEMÆRKNINGER

 

Det fremgår af høringsbrevet, at lovudkastet navnlig indeholder forslag om afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden, og at forslaget herom er indarbejdet i det lovforslag om opfølgning på det familieretlige system, der blev sendt i offentlig høring den 9. oktober 2019. Danske Advokater og Danske Familieadvokater fremsendte en række bemærkninger hertil ved brev af 7. november 2019.

 

Det fremgår endvidere af høringsbrevet, at lovudkastet også er opdateret som følge af de høringssvar, som ministeriet modtog efter høringen over det tidligere lovudkast.

 

Det fremgår herudover, at flere høringssvar indeholdt bemærkninger til de grundlæggende elementer af det nye familieretlige system og til de grundlæggende regler om forældreansvar og adoption uden samtykke, og at ministeriet har noteret sig disse bemærkninger, der vil indgå i de løbende overvejelser om forbedring af lovgivningen om Familieretshuset og reglerne om adoption uden samtykke.

 

Danske Advokater og Danske Familieadvokater skal indledningsvist bemærke, at de tidligere bemærkningerne fremsat i brev af 7. november 2019 generelt fastholdes, idet det dog med tilfredshed er noteret, at det nu fremsendte lovudkast indeholder forslag om afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden, hvilket Danske Advokater og Danske Familieadvokater ved flere lejligheder, og senest ved høringssvaret af 7. november 2019, indtrængende har opfordret til.

 

Danske Advokater og Danske Familieadvokater skal dog herudover gentage, at det nye familieretlige system på specifikke punkter har medført enkelte forbedringer i behandlingen af familieretlige sager, men at det desværre på en række punkter også har betydet en svækkelse af svagere parters vilkår og mulighed for en retfærdig behandling af deres sager. Disse punkter ses der ikke – udover det ovennævnte om afskaffelse af tvungen delt bopæl og refleksionsperioden – at være taget højde for i det fremsendte udkast til lovforslag, hvilket er beklageligt. Der er i flere henseender tale om punkter, hvor Danske Advokater og Danske Familieadvokater fremhævede en sådan risiko allerede i forbindelse med høringssvaret af 24. august 2018 vedrørende lovgrundlaget for etableringen af det nye familieretlige system (jf. udkast til forslag til lov om Familieretshuset og udkast til forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, lov om ægteskabs indgåelse og oplæsning og forskellige andre love), og igen i høringssvaret af 7. november 2019, hvortil der henvises, herunder for nærmere begrundelser for de fremsatte forslag og synspunkter.

 

SAGSBEHANDLINGSTIDEN

 

Det fremgår af høringsbrevet, at flere høringsparter i deres tidligere fremsendte høringssvar henstillede, at der tages initiativer til at nedbringe de lange sagsbehandlingstider i Familieretshuset. Ministeriet oplyser hertil, at der på finansloven for 2020 er afsat 104 mio. kr. til styrkelsen af sagsbehandlingen i Familieretshuset, og at der endvidere vil blive gennemført en budgetanalyse af Familieretshuset, i hvilken sammenhæng der også vil ske en belysning af centrale nye tilbud og tilgange i den familieretlige reform.

 

Det er efter Danske Advokaters og Danske Familieadvokaters vurdering imidlertid nødvendigt for at sikre en acceptabel sagsbehandlingstid af de familieretlige sager, at der sker en særlig prioritering af sagerne i forbindelse med Familierettens behandling af sagerne. Det er således helt afgørende, at der tilføres yderligere ressourcer i forbindelse med Familierettens behandling af de familieretlige sager. Dette gør sig så meget desto mere gældende fremover, hvor de ophobede sager i Familieretshuset skal behandles i Familieretten.

 

I forlængelse heraf skal Danske Advokater og Danske Familieadvokater herudover anføre, at den særlige prioritering af sagsbehandlingstiden i Familieretshuset ikke bør stå alene, da det er afgørende for de involverede parter, at den samlede sagsbehandlingstid nedbringes i sagerne og i alle sagstyper på området. Det er således helt afgørende, at prioriteringen af området på tilsvarende vis sker i forbindelse med Familierettens behandling af sagerne.

 

Herudover skal Danske Advokater og Danske Familieadvokater foreslå, at de såkaldte § 7-sager straks ved Familieretshusets konstatering af, at der er tale om en § 7-sag, indbringes for familieretten.

 

Efter de gældende regler i kapitel 10 i lov om Familieretshuset (jf. lbk. nr. 766 af 7. august 2019) foretager Familieretshuset bl.a. undersøgelse og oplysning af en § 7-sag, herunder iværksættelse af en børnesagkyndig undersøgelse.

 

Det er umiddelbart vurderingen, at man ved at flytte bl.a. sagsoplysningen af disse sager, herunder iværksættelse af børnesagkyndige undersøgelser, til alene at finde sted i Familieretten, vil kunne frigøre 40-45% af sagerne fra Familieretshuset. I § 7-sager iværksættes der som hovedregel børnesagkyndige undersøgelser i forbindelse med Familieretshusets behandling. Det viser sig, at dette ikke er nødvendigt i alle sager. Så ved at lade den dommer, der skal afgøre sagen, afgøre, om der er behov for en dyr børnesagkyndig undersøgelse, vil en del børnesagkyndige undersøgelser kunne undlades. Hertil kommer, at der er børnesamtaler både i Familieretshuset og ved sagens efterfølgende indbringelse for Familieretten. En sådan afskaffelse af dobbeltarbejde vil betyde en væsentlig besparelse i ressourceanvendelsen hos Familieretshuset, der vil kunne overføres til behandlingen af § 7-sagerne i Familieretten.

 

Herudover vil en sådan reducering af dobbeltarbejde i forbindelse med § 7-sagernes forberedelse betyde en væsentlig nedsættelse af sagsbehandlingstiden, hvilket selvsagt er helt centralt for parterne og særligt ift. evt. børn, hvor lange ventetider i sagerne i sig selv er konfliktoptrappende.

 

Med venlig hilsen

Jeanie Sølager Bigler                            Anne Broksø
Retschef                                                Formand
jsb@danskeadvokater.dk                      Danske Familieadvokater


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09