Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


20-03-2020
Høring over udkast til forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Nyt uafhængigt tilsyn med bevismidler og udvidelse af politiklageordningen)

Justitsministeriet har den 21. februar 2020 sendt udkast til forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Nyt uafhængigt tilsyn med bevismidler og udvidelse af politiklageordningen) i høring.

 

Udkastet til lovforslaget, der har været behandlet i Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces, giver Danske Advokater anledning til følgende bemærkninger:

 

Første del af lovudkastet indebærer, at der oprettes en ny myndighed – Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler (Bevismiddelmyndigheden) – der vil skulle føre tilsyn med politiets og anklagemyndighedens behandling af tekniske beviser.

 

Det fremgår af lovudkastet, at behovet for at sikre et uafhængigt tilsyn med kvaliteten og integriteten af de tekniske beviser, som anvendes af politiet og anklagemyndigheden i straffesager, bl.a. er aktualiseret af den såkaldte teledata-sag.

 

Danske Advokater er positiv overfor oprettelsen af et uafhængigt tilsyn, der har til formål at sikre, at den tekniske behandling af beviserne sker med fuldt fokus på, at usikkerhedsmomenter forbundet med sådanne beviser kommer til udtryk i hele straffesagskæden, hvilket vil kunne bidrage til at sikre en høj (eller højere grad) af varetagelsen af objektivitetsprincippet både i efterforskningen og ved anklagemyndigheden. Dette vil i sig selv være en retssikkerhedsmæssig gevinst.

 

Af lovudkastet fremgår det, at Bevismiddelmyndigheden bl.a. skal føre kontrol med, at standarderklæringer, politirapporter mv. i relevant omfang beskriver de forhold og usikkerheder, der knytter sig til de enkelte bevismidler. Danske Advokater kan tilslutte sig, at dette kan være med til at sikre tilliden til de tekniske bevismidler.

 

I forlængelse heraf skal Danske Advokater imidlertid også påpege, at det er væsentligt, at konklusionerne fra det i sommeren 2019 igangsatte review af opbevaring og behandling af tekniske beviser i politiets og anklagemyndighedens it-systemer og den iværksatte eksterne undersøgelse af datahåndteringen hos politiet og anklagemyndigheden, indgår som led i tilsynets tilrettelæggelse af arbejdet.

 

Danske Advokater har ligeledes noteret sig og er enig i, at det med oprettelsen af Bevismiddeltilsynet forudsættes, at det nye tilsyn supplerer de eksisterende kontrolmekanismer. Det nye tilsyn overtager således ikke eksisterende tilsynsopgaver, og den lokale anklagemyndighed vil derfor fortsat skulle foretage legalitets- og kvalitetstilsyn internt i politikredsen, ligesom statsadvokaterne fortsat vil skulle føre tilsyn med politikredsenes behandling af straffesager.

 

Lovudkastets anden del indebærer, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (Politiklagemyndigheden) fremover også vil skulle behandle adfærdsklager og efterforske straffesager mod civilt personale i politiet og ansatte ved den centrale anklagemyndighed (statsadvokaterne og Rigsadvokaten), som varetager politimæssige opgaver eller opgaver, der relaterer sig til retshåndhævelse.

 

Danske Advokater har ikke bemærkninger hertil.  

 

Med venlig hilsen

 

Jeanie Sølager Bigler                                                                         

Retschef                                                                                                  

jsb@danskeadvokater.dk                                   


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09