Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


05-05-2020
Høring over udkast til bekendtgørelser og cirkulæreskrivelser om beneficerede advokater og autoriserede bobestyrere og bobehandlere - j.nr. 2020-4000-0174

Justitsministeriet har den 30. marts 2020 sendt udkast til bekendtgørelser og cirkulæreskrivelser om beneficerede advokater og autoriserede bobestyrere og bobehandlere i høring.

 

Udkastene til bekendtgørelser og cirkulæreskrivelser har været behandlet i Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces, og i bestyrelserne for Danske Familieretsadvokater og Danske Arveretsadvokater, der fungerer som Danske Advokaters fagudvalg for hhv. familieret og arveret og dødsboskifteret.

 

Udkastene til bekendtgørelser og cirkulæreskrivelser giver Danske Advokater anledning til følgende bemærkninger:

 

Udkast til cirkulæreskrivelse om antagelse af beneficerede advokater ved byretterne og landsretterne

Det følger af udkastets pkt. 2, næstsidste afsnit, at i forbindelse med overvejelser om at indskrænke eller udvide antallet af beneficier i retskredsen, kan der evt. foretages en høring af de allerede antagne advokater vedrørende arbejdsmængde, sagsantal m.v.

 

Danske Advokater skal opfordre til, at det i alle tilfælde af overvejelser om at indskrænke eller udvide antallet af beneficier i retskredsen gøres obligatorisk at høre de allerede antagne advokater.

 

Byretspræsidenterne kan således f.eks. have overvejelser om, at antallet af beneficerede skal udvides under henvisning til, at det kan være svært at få berammet med de beneficerede advokater. En høring af de allerede antagne advokater vil kunne bidrage til at afdække, om det er antallet af antagne advokater der er udfordringen, eller om løsningen på udfordringen med berammelse kan ligge andre steder, eksempelvis i måden, der bliver berammet på, arbejdstilrettelæggelsen, måden grundlovsvagter fordeles på eller lignende.

 

Det kan i den forbindelse oplyses, at Danske Advokater er bekendt med, at der i visse retskredse, herunder ved Københavns Byret, allerede i dag i alle tilfælde foretages høring i forbindelse med overvejelser om at indskrænke eller udvide antallet af beneficier i retskredsen.

 

Udkastene til cirkulæreskrivelser om antagelse af autoriserede bobehandlere og autoriserede bobestyrere

Det følger af udkastene til cirkulæreskrivelse om antagelse af autoriserede bobehandlere og om antagelse af autoriserede bobestyrere, at der ved vurderingen af ansøgerens kvalifikationer bl.a. lægges vægt på, om ansøgeren har møderet for landsret.

 

Dette kriterium er efter Danske Advokaters opfattelse mindre egnet at inddrage i disse sager. Det vil således alene være meget få sager, der skal føres af en bobehandler eller en bobestyrer i en landsret eller i Højesteret. Møderet for landsret vurderes derfor ikke at være en afgørende eller relevant kompetence for at kunne udføre de pågældende hverv på en sikker og betryggende måde.

 

Det skal i tilknytning hertil bemærkes, at det efter Danske Advokaters erfaring er forbundet med ganske store vanskeligheder for ikke mindst yngre advokater med speciale på det familie- og arveretlige område at opnå møderet for landsret. Baggrunden herfor ses primært at være manglende godkendelse af sagstypen som egnede prøvesager. Dette udgør i sig selv en udfordring, og betydningen heraf vil selvsagt blive yderligere forstærket i det omfang møderet fremover tillige måtte blive inddraget som et kriterium ved tildeling af autorisationer.

 

Danske Advokater skal derfor foreslå, kriteriet udgår af udkastene til cirkulæreskrivelserne.

 

Med venlig hilsen

 

Jeanie Sølager Bigler                                                                         

Retschef                                                                                                  

jsb@danskeadvokater.dk                                    


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09