Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


04-06-2020
Høring over udkast til bekendtgørelse om forretningsorden for vurderingsankenævn og fælles ankenævn samt forretningsorden for motorankenævn (j.nr. 2020 - 2652) og høring over udkast til bekendtgørelse om skatteankestyrelsen (j.nr. 2020 – 2448)

Skatteministeriet har den 16. april 2020 sendt henholdsvis udkast til bekendtgørelse om forretningsorden for vurderingsankenævn og fælles ankenævn samt forretningsorden for motorankenævn (j. nr. 2020-2652) samt udkast til bekendtgørelse om skatteankestyrelsen (j.nr. 2020-2448) i høring.

 

Alle udkast til bekendtgørelser har været behandlet i bestyrelsen for Danmarks Skatteadvokater, der fungerer som Danske Advokaters fagudvalg for skat.

 

Bekendtgørelsesudkastene giver Danske Advokater anledning til følgende bemærkninger:

 

Udkastet til bekendtgørelse om skatteankestyrelsen indeholder i § 2, stk. 1-5 regler om pligtmæssig anvendelse af Digital Post m.v. Det fremgår, at klager og anmodninger om genoptagelse, der ikke indgives ved digitale selvbetjeningsløsninger, som udgangspunkt afvises, medmindre der foreligger en konkret fritagelse fra reglerne (stk. 3-5), eller der foreligger "særlige omstændigheder", jf. stk. 6. De foreslåede regler svarer til de nugældende.

 

Danske Advokater mener, at der er retssikkerhedsmæssige betænkeligheder ved en ordning, hvor klager over forvaltningsafgørelser som udgangspunkt afskæres, hvis borgeren ikke er i stand til at benytte digitale løsninger. Der er en lang forvaltningsretlig tradition for ikke at stille formkrav til en klage i det administrative system, og formkrav af denne type risikerer først og fremmest at ramme svage borgere, der ikke evner eller ikke har adgang til at benytte sig af digitale løsninger. Efter Danske Advokaters opfattelse er effektivitetsfordelene ved digital sagsbehandling så væsentlige, at det er rimeligt, at kræve digital behandling som udgangspunkt, men vi foreslår, at Skatteministeriet overvejer en ordning, hvor en ikke-digital klage først afvises, når borgeren efter vejledning og fornyet frist ikke har ønsket eller magtet at indgive en digital klage. Dette vil også afhjælpe den usikkerhed, som opstår, når digitale klager som følge af systemnedbrud m.v. ikke er mulige (hvad enten nedbruddet forekommer hos Skatteankestyrelsen eller hos borgeren). Det er efter Danske Advokaters opfattelse ikke rimeligt, at det i en sådan situation er borgeren, der bærer risikoen for, om der ved en efterfølgende bedømmelse forelå "særlige omstændigheder", hvis borgeren på anden vis har indgivet en klage inden fristens udløb.

 

I § 4 i udkast til bekendtgørelse om skatteankestyrelsen foreslås en bemyndigelse til Skatteankestyrelsens direktør til at fastsætte procedurer for prioritering af sager. Danske Advokater foreslår, at en sådan procedure i givet fald offentliggøres.

 

Danske Advokater har ikke særskilte bemærkninger til udkastet til forretningsorden for motorankenævn og udkastet til forretningsorden for vurderingsankenævn og skatte- og vurderingsankenævn.

 

Generelt foreslår Danske Advokater imidlertid, at Skatteministeriet overvejer at nævne udtrykkeligt i bekendtgørelserne, at skatteyderen har krav på automatisk indsigt i enhver kommunikation mellem Skatteankestyrelsen på den ene side og Landsskatteretten/et ankenævn på den anden side om vurderingen af skatteyderens sag.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Jeanie Sølager Bigler

Retschef

jsb@danskeadvokater.dk

 


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09