Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


17-08-2020
Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter

(Ligedeling og individuel indkomstaftrapning af børne- og ungeydelsen og ligedeling af den supplerende grønne check m.v.), jf. j.nr. 2018-443)
 

Skatteministeriet har den 26. juni 2020 sendt udkast til forslag til lov om ændring af lov om børne- og ungeydelse og lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Ligedeling og individuel indkomstaftrapning af børne- og ungeydelsen og ligedeling af den supplerende grønne check m.v.) i høring.

 

Lovudkastet har været behandlet i bestyrelsen for Danske Familieadvokater, der fungerer som Danske Advokaters fagudvalg for familieret, og giver anledning til følgende bemærkninger:

 

Det fremgår af lovudkastet, at de foreslåede udbetalingsregler skal sikre, at forældremyndighedsindehaverne ligestilles i relation til udbetalingen af børne- og ungeydelsen, og at udbetalingsreglerne i højere grad skal tage højde for nutidens familiemønstre. Hvis barnet overvejende bor hos den ene af forældremyndighedsindehaverne, vil udbetalingen ske til denne ene forældremyndighedsindehaver, hvis forældremyndighedsindehaverne er enige, eller hvis denne ene forældremyndighedsindehaver dokumenterer, at det ved en samværsafgørelse eller et forlig er bestemt, at barnet skal være mindst 9 ud af 14 dage hos denne. Det fremgår af lovudkastet, at den supplerende grønne check skal deles på tilsvarende vis mellem forældremyndighedsindehaverne.

 

Danske Advokater og Danske Familieadvokater finder det meget uhensigtsmæssigt, at børne- og ungeydelsen m.v. med udkastet skal deles i de tilfælde, hvor der er samvær i 5, 6 eller 7 dage ud af 14 dage.

 

I disse sager, er bopælsforælderen – i modsætning til samværsforælderen – typisk den, der afholder udgifter til f.eks. SFO, evt. privatskole og fritidsaktiviteter. Hvis børne- og ungeydelsen m.v. fremover deles mellem forældrene, kan det betyde, at bopælsforælderen af økonomiske årsager kan være tvunget til at melde barnet ud af SFO og fritidsaktiviteter, og evt. at barnet må skifte skole. Hertil kommer, at der i de sager, hvor der er samvær i 6 eller 7 dage ud af 14 dage, ikke pålægges bidrag, og her vil den økonomiske belastning med den foreslåede udbetalingsregel således opleves som endnu større.

 

Dette forhold kan i sig selv være konfliktoptrappende og hertil kommer, at der vil være en risiko for, at en forældremyndighedsindehaver med de foreslåede udbetalingsregler alene ud fra økonomiske årsager vil anmode om ændring af samvær.

 

Danske Familieadvokater har således kendskab til samværssager, der vurderes alene at blive ført af hensyn til fastsættelse af børnebidrag, f.eks. hvor samværsordningen fungerer i forhold til barnets tarv, men hvor samværet ønskes nedsat, f.eks. fra 6/8 til 5/9, alene for at få den anden forældremyndighedsindehaver til at betale bidrag, eller hvor der anlægges sag for at undgå at betale bidrag.

 

Den ændring af udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen m.v., som der lægges op til lovudkastet, kan således i de tilfælde, hvor der er samvær i 5, 6 eller 7 dage ud af 14 dage potentielt betyde en stigning i antallet af samværssager til skade for børnene.


Med venlig hilsen

Jeanie Sølager Bigler                                            Anne Broksø
Retschef                                                                Formand
jsb@danskeadvokater.dk                                     Danske Familieadvokater


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09