Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


27-08-2020
Høring over udkast til lovforslag om nettoindeholdelse af udbytteskat for aktier m.v. registreret i en værdipapircentral (SKM: 509679), j.nr. 2017-5930

Skatteministeriet har den 3. juli 2020 sendt udkast til lovforslag om nettoindeholdelse af udbytteskat for aktier m.v. registreret i en værdipapircentral (SKM: 509679) i høring.

 

Udkastet har været behandlet i bestyrelsen for Danmarks Skatteadvokater, der fungerer som Danske Advokaters fagudvalg for skatteret. Udkastet giver anledning til følgende bemærkninger:

 

Danske Advokater støtter op om forslagets sigte, som er at begrænse risikoen for misbrug af reglerne om refusion af for meget indeholdt udbytteskat. Endvidere har Danske Advokater forståelse for, at der ved udformningen af en ny refusionsordning skal tages hensyn til, hvad der er administrativ praktisk.

 

Efter gældende ret kan personer eller selskaber, som har betalt for meget i udbytteskat, få refunderet den for meget betalte udbytteskat ved at dokumentere over for Skattestyrelsen, at der er blevet tilbageholdt for meget i udbytteskat.

 

Med lovudkastet lægges der op til, at en person eller et selskab, som har ret til udbytterefusion for et børsnoteret dansk selskab, ikke længere selv kan søge om refusion hos Skattestyrelsen. I stedet for foreslås, at tilbagebetaling af for meget tilbageholdt udbytteskat søges refunderet via den aktør, som den børsnoterede aktie – som udbyttet stammer fra – er handlet hos, jf. forslagets § 65, stk. 2. I praksis vil dette formentlig sjældent give anledning til udfordringer.

 

Det er dog uklart, hvorledes en person eller et selskab kan tilbagesøge for meget betalt udbytteskat, hvis den finansielle aktør, som personen eller selskabet har købt aktier hos, ikke er interesseret i at indlede en sådan ansøgningsproces i Danmark.

 

I bemærkningerne til udkastet til lovforslaget anføres, at i de tilfælde, hvor der er blevet indeholdt for meget i udbytteskat – og den foreslåede nettoindeholdelsesordning ikke tager højde for dette – vil den person eller det selskab, som har krav på refusion af udbytteskat, kunne henvende sig til myndighederne i sit eget hjemland, som herefter kan vælge at indlede en forhandlingsproces efter tvistløsningsmekanismen i OECD’s modelkonvention (artikel 25).

 

Hertil bemærkes, at den person eller det selskab, der er blevet indeholdt for meget udbytteskat i forhold til, sjældent vil have krav på, at skattemyndighederne i dennes hjemland indleder forhandlinger med de danske skattemyndigheder om den korrekte fordeling af udbyttebeskatning.

 

En mulig løsning på denne udfordring kunne være, at personer eller selskaber – som kan dokumentere, at de har været udsat for, at der er indeholdt for meget i udbytteskat – kan søge om refusion hos Skattestyrelsen, hvis de kan dokumentere, at den finansielle aktør, som de har anvendt ved købet af danske børsnoterede aktier, ikke ønsker at hjælpe dem med at få refunderet den for meget indeholdte udbytteskat.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jeanie Sølager Bigler

Retschef

jsb@danskeadvokater.dk

 


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09