Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


29-09-2020
Høring over ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler

Civilstyrelsen har den 1. september 2020 sendt udkast til ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler i høring.

 

Udkastet har været behandlet i Danske Advokaters fagudvalg for selskabsret og i bestyrelsen for Danske Arveretsadvokater, der fungerer som Danske Advokaters fagudvalg for arveret, og giver anledning til følgende bemærkninger:

 

Det fremgår af høringsbrevet, at ændringen af anbringelsesbekendtgørelsen skal ses i lyset af de senere års lave renteniveau, og det deraf følgende lave afkast af fondes midler, samt udfordringer med de gældende anbringelsesregler.

 

Det er Danske Advokaters opfattelse, at ændringerne medfører, at fondes midler kan anbringes i flere værdipapirtyper, og at en større andel af midlerne kan anbringes i værdipapirer, der giver et reelt afkast, såsom aktier. Danske Advokater finder dette positivt i lyset af de forhold, som Civilstyrelsen fremhæver i høringsbrevet.

 

Danske Advokater finder dog anledning til at påpege følgende forhold:

 

Udbyttegivende værdipapirer

Udkastet til den nye bekendtgørelse synes ligesom den gældende bekendtgørelse fokuseret på, at der skal ske anbringelse i værdipapirer, der giver et konkret løbende afkast. Man kan overveje, om der er et reelt behov for at tillægge udbyttebetalingen så afgørende betydning. Når først en fond har købt f.eks. aktier, må fonden jo gerne beholde aktierne, selvom de ikke længere giver udbytte. Man kan også forestille sig situationer, hvor en bestyrelse kan have en legitim interesse i at investere i et aktiv, der akkumulerer værdi uden at udbetale dette direkte. 

 

Danske Advokater finder, at anbringelsesbekendtgørelsens regler bør sikre, at bestyrelsen agerer forsvarligt ved at investere forsvarligt, og dette bør ikke nødvendigvis være knyttet op på, om værdipapirerne er udbyttegivende eller ej. Hvorvidt bestyrelsen sikrer, at der er afkast til uddeling, må være et separat spørgsmål om overholdelse af fundatsen. En værditilvækst på f.eks. aktier vil ofte være skattepligtig, og i en sådan situation kan bestyrelsen beslutte, at avancerne skal frigives.

 

Tre-måneders grænse i § 3

I udkastet til bekendtgørelsens § 3 indsættes en regel om, at likvide bundne aktiver skal investeres inden tre måneder. Det kan overvejes, om der er behov for at sætte en fast grænse for geninvestering, idet der kan være situationer, hvor det kan være fornuftigt at lade bundne midler stå kontant i en periode. Hvis en bestyrelse ikke agerer fornuftigt og i overensstemmelse med den generelle regel i § 2, har Civilstyrelsen mulighed for at give påbud, udskifte bestyrelsen eller lignende.

 

Med venlig hilsen

 

Jeanie Sølager Bigler                                                                  

Retschef                                                                                        

jsb@danskeadvokater.dk

                                                   


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09