Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


21-09-2021
Høringssvar over forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og tilholdsloven (Styrket indsats mod stalking)

Brancheforeningen Danske Advokater stiller advokaters viden til rådighed for lovgivningsarbejdet og den retspolitiske debat. Høringssvaret er udarbejdet i samarbejde med Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces.

 

Overordnede bemærkninger

Danske Advokater støtter forebyggelse og tiltag mod stalking, tiltagene skal dog sikre alle borgeres retssikkerhed både forurettedes, vidners og de tiltaltes.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser:

 

Til straffelovens § 242

Det bemærkes, at forholdende i den foreslåede § 242 i straffeloven også er kriminaliseret efter gældende ret.

 

Danske Advokater er undrende over den foreslåede øgning af straframmen fra 2 til 3 år i den foreslåede § 242. Baggrunden er, at den gældende straframme på 2 år i § 21, stk. 2, i tilholdslovens langt fra har været fuldt udnyttet. Danske Advokater ser derfor ingen grund til at øge straframmen.

 

Danske Advokater opfordrer til, at der ikke fastsættes minimumsstraf i forarbejderne.

 

Straframmen i den foreslåede § 242 er på bøde eller fængsel indtil 3 år. I bemærkningerne under pkt. 2.1.3.2. er beskrevet, hvilke parametre, der skal lægges vægt på ved strafudmålingen. Det bør derefter overlades til domstolene at udmåle straffen.

 

Danske Advokater foreslår derfor, at følgende udgår af de almindelige bemærkninger nr. 2.1.3.2. og af de specielle bemærkninger Til § 1, til nr. 1: ”Det forudsættes, at straffen for førstegangstilfælde af overtrædelse af den foreslåede bestemmelse som udgangspunkt ikke bør udmåles lavere end 40 dages ubetinget fængsel.”

 

Samtidig bemærkes, at mindre overtrædelser af et tilhold fortsat skal bedømmes efter tilholdslovens § 21, stk. 1.

 

Videoafhøringer af personer under 15 år

Danske Advokater mener generelt, at man skal være varsom med at udvide adgangen til videoafhøringer af vidner, da brug af videoafhøringer forværre retsstillingen for sigtede og tiltalte. Samtidig er det helt afgørende, at personen, der afhøres, vejledes grundigt og i overensstemmelse med modenhed og alder om retsplejelovens § 171.

 

Danske Advokater opfordrer til, at man i bemærkningerne til loven beskriver vejledningsforpligtelsen, da det er vores erfaring, at vejledning i dag sker meget forskelligt rundt om i landet.

 

Afsluttende bemærkninger

Danske Advokater værner om retssikkerheden, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog. Vi takker for muligheden for at afgive høringssvar.

 

 

Med venlig hilsen

 

Charlotte Hvid Olavsgaard

Specialkonsulent

cho@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09