Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


11-10-2021
Høring over udkast til forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om ændring af straffeloven m.v

Brancheforeningen Danske Advokater stiller advokaters viden til rådighed for lovgivningsarbejdet og den retspolitiske debat. Høringssvaret er udarbejdet i samarbejde med Danske Advokaters fagudvalg for strafferet.
 

Overordnede bemærkninger
 

Med lovforslaget vil det bl.a. blive muligt at gennemføre besøgs- og brevkontrol og øge anvendelse af videoretsmøder, hvis der er bestemte grunde til at antage, at den varetægtsfængslede vil unddrage sig forfølgning eller fuldbyrdelse. Desuden lægges der op til øgede muligheder for anvendelse af håndjern og andre sikringsmidler over for indsatte.
 

Danske Advokater mener, at vi skal passe på vores grundrettigheder, og alene skal gøre undtagelser, når modhensynet vejer tungere og ikke som et generelt princip for bestemte persongrupper.
 

I bemærkningerne til lovforslaget er fremhævet to episoder fra hh. 2018 og 2019, for at understøtte behovet for lovændringen. Danske Advokater mener generelt, at man skal være varsom med at lovgive på baggrund af enkeltsager. Dette lovforslag er et skoleeksempel på, hvordan enkeltstående episoder kan føre til, at der gives køb på grundlæggende retsprincipper.
 

Danske Advokaters bemærkninger til de enkelte forslag:

Øgede muligheder for anvendelse af besøgs- og brevkontrol over for varetægtsfængslede.
 

Det er foreslået i lovforslaget, at besøgs- og brevkontrol skal udvides til at kunne anvendes overfor alle arrestanter, der ved fængslingen er vurderede undvigelsestruet, jf. retsplejelovens § 762, stk. 1. nr. 1. Forslaget vil i realiteten medføre, at alle varetægtsfængslede udlændinge vil kunne blive underlagt besøgs- og brevkontrol, da de er undvigelsestruede. Dette bør ikke være udgangspunktet. Besøgs- og brevkontrol bør derfor ikke anvendes pr. automatik overfor denne gruppe arrestanter. Danske Advokater er imod forslaget.   
 

Øgede muligheder for sigtedes og tiltaltes deltagelse i retsmøder ved anvendelse af telekommunikation med billede

Efter gældende regler er det udgangspunktet, at retsmøder afholdes i retten med fremmøde af de involverede, herunder sigtede, dommere, forsvarer og anklager. I særlige tilfælde kan retsmøder dog afholdes ved hjælp af telekommunikation med billede. Sigtedes personlige tilstedeværelse i retten er normalt af større betydning i straffesager end i civile sager, hvilket Justitsministeriet også anfører i bemærkningerne til lovforslaget.
 

Danske Advokater er derfor meget betænkelige ved den foreslåede udvidelse af adgangen til brug af telekommunikation ved retsmøder.
 

Det er i lovforslaget foreslået, at muligheden for anvendelse af telekommunikation ved retsmøder også skal gælde i sager, hvor personen er undvigelsestruet. Gennemføres forslaget, vil retten ”… kunne træffe bestemmelse om en sådan deltagelse, selv om sigtede ønsker at være personligt til stede, og selv om en sådan personlig deltagelse i retsmødet ikke kan siges at være ubetænkeligt henset til formålet med retsmødet og sagens øvrige omstændigheder. Det forudsættes, at retten træffer afgørelse på baggrund af anklagemyndighedens begæring herom.”, se de specielle bemærkninger Til § 1, nr. 2.
 

Danske Advokater mener, at man kun helt undtagelsesvis bør bryde med grundprincippet om, at sigtede skal være fysisk til stede under hovedforhandlingen.
 

Et stort problem med forslaget er, at man for det første vil lade bestemmelsen gælde, når sigtede er varetægtsfængslet som undvigelsestruet, hvilket så i princippet kommer til at gælde alle udlændinge. Hertil kommer, at Justitsministeriet har anført, at sagens alvor og den mulige strafsanktion endvidere kan indgå i vurderingen af risikoen for, at varetægtsarrestanten vil flygte, hvilket i givet fald fører til øget anvendelse af deltagelse ved videolink. Dette er i endnu højere grad betænkeligt, eftersom det netop er i disse sager (alvorlige og med høj strafsanktion), at det er af helt afgørende betydning, at tiltalte er til stede personligt i retten.
 

Danske Advokater er imod forslaget.


Øgede muligheder for anvendelse af håndjern og andre sikringsmidler over for indsatte
 

Det er foreslået i lovforslaget, at der indføres en bestemmelse, der muliggør anvendelse af håndjern over for en indsat i institutionen ved ophold uden for cellen i en periode på op til 4 uger, hvis den indsatte har optrådt voldeligt over for personalet, hvis den indsatte udviser en grov eller oftere gentagen utilladelig adfærd over for personalet, eller hvis den indsatte er tilknyttet en gruppe af personer, som tilsammen står bag omfattende og alvorlig kriminalitet, der aktuelt har begået voldelige overfald mod kriminalforsorgens personale.
 

Danske Advokater mener, at især den sidste del af bestemmelsen er særlig problematisk. Som forslaget er formuleret, betyder det i realiteten, at hvis fx et bandemedlem i Storstrøm overfaldet en fængselsbetjent, kan et andet bandemedlem fra samme bande, som sidder i arresten i Køge, få 4 uger med håndjern. Forslaget ligner mest af alt kollektiv straf og har intet med fangeflugt at gøre.
 

Samtidig åbner formuleringen om ”utilladelig adfærd” og ”tilknytning til gruppe” op for vilkårlige skøn, hvilket er kritisabelt, når vi taler om sanktioner, der påvirker den pågældendes bevægelsesfrihed.
 

Periodens længde

I bemærkningerne til lovforslaget står, at anvendelse af håndjern kan ske i op til 4 uger. Der står ikke direkte noget om forlængelsesmuligheder eller nye 4 uger. Det er meget betænkelige afsoningsvilkår, hvis man i realiteten kan anvende håndjern vedvarende efter den foreslåede bestemmelse.
 

Danske Advokater opfordrer til, at det præciseres om og i hvilket omfang, der vil kunne anvendes håndjern i yderligere 4 uger, så de 4 uger ikke i realiteten kan blive vedvarende.
 

Afsluttende bemærkninger:

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.

 

Med venlig hilsen

 

Charlotte Hvid Olavsgaard
Specialkonsulent
​cho@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09