Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


15-10-2021
Høringssvar over udkast til ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Indskrænkning af livstids- og forvaringsdømtes rettigheder)

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar. Dette høringssvar er udarbejdet i samarbejde med Danske Advokaters fagudvalg for strafferet og straffeproces.

Overordnede bemærkninger

Det fremgår af lovforslaget, at Regeringen ønsker at stramme forholdene for livstids- og forvaringsdømte, så det bedre kan mærkes, at der er tale om straf. Konkret foreslås, at livstidsdømte- og forvaringsdømte får indskrænkede muligheder for at blive overført til åbent fængsel eller få udgang, og at deres adgang til besøg, brevveksling og telefoni indskrænkes i de første 10 år i forhold til andre indsatte.   

Danske Advokater bemærker, at livstids- og forvaringsdømte normalt ikke afsoner hele livet, og at vi derfor bør have for øje, hvilke mennesker de er, når de kommer ud.

Samtidig opfordrer Danske Advokater til, at man genovervejer regelændringer, på områder, der i forvejen er velregulerede, og som allerede i dag administreres i overensstemmelse med intentionerne bag den nye regulering.

Danske Advokaters bemærkninger til de enkelte forslag:

Indskrænkning af livstids- og forvaringsdømtes mulighed for at afsone i og blive overført til åbent fængsel

Lovforslaget vil indebære, at livstids- og forvaringsdømte altid skal starte med at afsone i lukket fængsel og tidligst kan blive overført til åbent fængsel efter 10 år. Det fremgår af Justitsministeriets bemærkninger til lovforslaget, at dette allerede gør sig gældende i dag i henhold til praksis, hvorfor den eneste effekt af lovforslaget må være at ophøje den gældende praksis til lov.

Indskrænkning af livstids- og forvaringsdømtes mulighed for udgang

Efter gældende regler kan indsatte, herunder livstids- og forvaringsdømte, få tilladelse til udgang, når formålet er rimeligt begrundet i særlige hensyn, og der ikke er grund til at antage, at den indsatte vil begå ny kriminalitet, flygte eller på anden måde misbruge udgangstilladelsen. Inden der gives tilladelse til udgang, skal kriminalforsorgsområdet som udgangspunkt anmode politiet om en udtalelse. Ved regelmæssig udgang skal statsadvokaten også høres. Kriminalforsorgsområdet skal tage spørgsmålet om udgang op til overvejelse, når en livstidsdømt har udstået 5 år og fire måneder af straffen, mens det samme gælder efter to år for forvaringsdømte.

Der foreligger imidlertid ikke oplysninger om, at livstids- og forvaringsdømte i realiteten får udgang før, der er forløbet 10 år af afsoningen.

Livstids- og forvaringsdømtes mulighed for udgang er således allerede efter gældende regler velreguleret og fungerende i overensstemmelse med de intentioner, som ligger bag dette lovforslag, hvorfor den eneste effekt af lovforslaget må være at ophøje den gældende praksis til lov.

Indskrænkning af livstids- og forvaringsdømtes ret til besøg, brevveksling og telefoni i de første 10 år af afsoningen

Det er foreslået i lovforslaget at indskrænke livstids- og forvaringsdømtes ret til besøg, brevveksling og telefoni i en 10 års periode i forhold til andre indsatte, ved at de ikke skal kunne indgå nye relationer.

Justitsministeriet begrunder forslaget med, at der et særlig hensyn at tage til retsfølelsen hos ofre og pårørende, herunder et hensyn at tage til, at det ikke skal fremstå sådan, at livstids- og forvaringsdømte kan leve et tilnærmelsesvist normalt liv med kontakt til omverdenen mv.

Det bemærkes, at den foreslåede indskrænkning vil ramme alle livstidsdømte og forvaringsdømte, uanset de konkrete omstændigheder bag den enkelte sag.

Bevisbyrden i forhold til, om en person er nærtstående eller eksisterende kontakt

Med lovforslaget vil livstids- og forvaringsdømte få indskrænket deres ret til besøg, brevveksling og telefoni i en 10 års periode, så de alene kan have kontakt med nærtstående og eksisterende kontakter. 

I lovforslaget lægges op til, at det skal påhvile den indsatte at påvise, at der er tale om en nærtstående, eller at der er etableret kontakt før varetægtsfængslingen.

Danske Advokater bemærker, at der er begrænsede muligheder for livstids- og forvaringsdømte til at foretage denne ”bevisførelse”. De er underlagt forskellige indskrænkninger under deres afsoning, som kan gøre det vanskeligt at kunne løfte denne byrde.

Derfor foreslår Danske Advokater, at hvis ret til besøg, brevveksling og telefoni indskrænkes til nærtstående og eksisterende kontakter de første 10 år, bør bevisbyrden påhvile Kriminalforsorgen. Udgangspunktet bør være, at såfremt den indsatte anfører, at der er tale om nærtstående eller eksisterende kontakt lægges dette til grund, medmindre Kriminalforsorgen sandsynliggør det modsatte.

Afsluttende bemærkninger:

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.

Med venlig hilsen

 

Charlotte Hvid Olavsgaard

Specialkonsulent

cho@danskeadvokater.dk

 


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09