Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


03-11-2021
Høringssvar til bekendtgørelse om endelig nedlukningserstatning

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar.

 

Overordnede bemærkninger

Danske Advokater er positive overfor, at bekendtgørelsen endelig er kommet i høring, idet den har været efterspurgt siden foråret.

 

Det bemærkes indledningsvist, at høringsfristen er uforholdsmæssig kort. En forkortet høringsfrist på under 3 uger hen over en ferieperiode forekommer retssikkerhedsmæssig betænkelig. Det gælder særligt i lyset af, hvor længe bekendtgørelsen har været undervejs i ministeriet. Den korte høringsfrist gør det svært at afgive et gennemarbejdet høringssvar. Vi har derfor alene udvalgt visse dele.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser/løsningsforslag:

 

Erstatning til følgeerhverv

Udgangspunkt ved udmåling af erstatning er, at skadelidte stilles, som om skaden ikke var lidt.

 

Det følger af udkast til kap. 5 i bekendtgørelsen, at der kan ydes erstatning til følgeerhverv. Følgeerhverv defineres bl.a. i § 2 nr. 2 litra 2, som erhverv, hvor mindst halvdelen af omsætningen i perioden 2017- 2019 eller hertil svarende forskudte regnskabsår hidrørte fra virksomhed rettet mod minkproduktion i Danmark. 

 

Det bemærkes, at det efter de almindelige erstatningsregler ikke er en betingelse, at halvdelen af omsætningen er væk.

 

Erstatning for minkspecifikke anlægsaktiver omfatter ikke jord

Det fremgår af udkastet til § 7, at jord ikke er omfattet af den erstatning, der kan gives for minkspecifikke anlægsaktiver. Det bemærkes, at den jord, som minkvirksomheden er drevet på, kan være blevet forurenet af minkaktiviteten, og markedsværdien kan blive væsentligt forringet i forhold til andet brug, hvis ikke jorden ryddes op.

 

Omkostninger til passiv besvarelse

Kompensation for rimelige omkostninger til passiv bevarelse og nødtørftigt vedligehold fremgår af udkast til bekendtgørelse § 20 og bilag 1. Danske Advokater henleder opmærksomheden på, at man i stedet for at opfinde en ny standard til minkerhvervet med fordel vil kunne drage paralleller til retsplejelovens regler for regnskabsaflæggelse ved brugeligt pant eller til regnskabsaflæggelse ved panthaverregnskab i konkurs.

 

Opgørelse af erstatning som ved ekspropriation

Minkvirksomheden kan som alternativ til den ”skemalagte model” vælge at modtage erstatning efter en samlet vurdering af værdien af minkvirksomheden opgjort efter de principper, der gælder for opgørelse af ekspropriationserstatning. Det fremgår af høringsbrevet, at der lægges op til en model, hvor leasede aktiver og aktiver købt med ejendomsforbehold kan indgå i erstatningsordningen, såfremt minkvirksomheden erhverver den fulde ejendomsret til aktivet forud for erstatningens fastsættelse.

 

Danske Advokater bemærker i den sammenhæng, at i alle finansielle leasingkontrakter, så forbliver ejendomsretten hos leasinggiver – altså ikke minkavleren. Alligevel hæfter minkavleren for den fulde leasingforpligtelse til ophør af leasingaftalen. Vi opfordrer til, at der tages stilling til, om denne hæftelse skal indgå i opgørelsen.

 

Afsluttende bemærkninger:

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.

 

 

Med venlig hilsen

 

Danielle Løw

Juridisk konsulent

dlo@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Charlotte Hvid Olavsgaard
Charlotte Hvid Olavsgaard | Specialkonsulent | 33 43 70 09 | cho@danskeadvokater.dk


Kontakt

Charlotte er specialkonsulent for Danske Insolvensadvokater og Bestyrelsesadvokater samt for fagudvalgene ansættelsesret, bestyrelsesarbejde, databeskyttelse, hvidvask, insolvens,  databeskyttelse, selskabs- og finansieringsret og strafferet og straffeproces. Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv.

 

Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. 

Læs mere…

33 43 70 09