Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


16-12-2021
Høringssvar over udkast til forslag til Lov om ændring af selskabsloven, årsregnskabsloven, søloven, E-handelsloven, CVR-loven og forskellige andre love (Skærpede krav om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn samt mv.)

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar. Dette høringssvar er udarbejdet i samarbejde med Danske Advokaters fagudvalg for selskabsret.


Overordnede bemærkninger

Danske Advokater udtrykker forståelse for regeringens ønske om at søge fremmet en mere ligelig fordeling af kvinder og mænd i de øverste ledelsesorganer. De foreslåede justeringer af reglerne kan være med til at sikre en hensigtsmæssig udvikling på området samtidig med, at de fortsat lader den konkrete udmøntning finde sted på virksomhedsniveau.


Bemærkninger til reglerne om skærpelse af kravene til måltal og politik for det underrepræsenterede køn

Danske Advokater foreslår, at der i forbindelse med en kommende opdatering af Erhvervsstyrelsens vejledning om måltal og politikker medtages yderligere eksempler på, hvilke ledelsesstillinger der kan omfattes af definitionen ”øvrige ledelsesniveauer” som supplement til de bestående eksempler i vejledningen. Dette især i lyset af de foreslåede skærpelser i kravene relateret til det underrepræsenterede køn på de øvrige ledelsesniveauer, herunder det nye krav om fastsættelse af måltal også for dette ledelsesniveau.


Den foreslåede ordlyd af årsregnskabslovens § 99 b, stk. 1, første afsnit, kan umiddelbart forekomme en smule uklar. Det kan derfor overvejes, at der efter sætningen ”skal, uanset om virksomheden” indsættes ”måtte opfylde betingelserne for at være” i stedet for ”er”, der foreslås udtaget.


Ordlyden af § 99 b, stk. 1, første afsnit, foreslås således opdateret til følgende:


”Store virksomheder, der efter den selskabslovgivning, der er gældende for virksomheden, er forpligtet til at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn, skal, uanset om virksomheden måtte opfylde betingelserne for at være undtaget for forpligtelsen til at opstille måltal, i ledelsesberetningen medtage en oversigt pr. balancedagen over:”


For at tydeliggøre, at selskaberne først skal give den fuldstændige 5-års oversigt i ledelsesberetningen for det femte regnskabsår efter ikrafttræden af kravene i årsregnskabslovens § 99 b, kan det overvejes at præcisere ordlyden af § 99 b, stk. 7, andet punktum, som følger:


”I de efterfølgende regnskabsår skal virksomheden supplere oversigten med oplysningerne for de forgangne regnskabsår, for hvilke virksomheden har medtaget oplysningerne i oversigten efter stk.1.”


Bemærkninger til reglerne om udenlandske aktionærers stemmeafgivning gennem nominees


Danske Advokater finder det positivt, at der med de foreslåede regler åbnes op for, at udenlandske aktionærer - der udøver deres aktionærrettigheder gennem nominees - fremover vil få lettere ved at udøve deres stemmerettigheder. En anerkendelse af nomineen som en ”aktionær” i forhold til udøvelse af aktionærrettigheder på generalforsamlinger (i stedet for som efter gældende regler at anse nomineen som en fuldmægtig) vil løse de eksisterende praktiske vanskeligheder forbundet med nomineens fremvisning af en ubrudt kæde af fuldmagter, som ofte fører til afvisning af de udenlandske aktionærers stemmeinstrukser. De foreslåede regler vil bidrage til, at de udenlandske aktionærer vil kunne udøve sine rettigheder på en langt mere effektiv og forenklet måde end hvad de kan under den eksisterende retsstilling og praksis.


Danske Advokater tager derfor godt imod de foreslåede regler, der vil medvirke til at fremme aktivt ejerskab for udenlandske aktionærer. 


Afsluttende bemærkninger

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.

 

Med venlig hilsen

 

Nikoline Sneholt
Juridisk konsulent
nsn@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Nikoline Sneholt
Nikoline Sneholt | Juridisk konsulent | 33 43 70 05 | nsn@danskeadvokater.dk


Kontakt

Nikoline er juridisk konsulent og er ansvarlig for GDPR. Juridiske og fagpolitiske initiativer.

Læs mere…

33 43 70 05