Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Høringssvar

Danske Advokater og vores fagudvalg tilfører det politiske system vigtige input – både som faglige eksperter og som praktikere.


Vælg årstal for visning af alle høringssvar i et bestemt år.


13-03-2023
Høringssvar over forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar. Dette høringssvar er udarbejdet i samarbejde med vores fagudvalg for klima.

Vores retspolitiske værdier tager blandt andet afsæt i at sikre transparens og retssikkerhed i lovgivningen. Det fremsatte lovforslag giver derfor anledning til de herunder anførte konkrete bemærkninger.

 

Transparens:

 

I lov om varmeforsyning foreslås tilføjelse af § 2 b stk. 3-6, hvor stk. 3 omhandler udskillelse af kommunale affaldsforbrændingsanlæg i selvstændige aktie- eller anpartsselskaber. Kommunalt drevne affaldsforbrændingsanlæg er bl.a. omfattet af offentligheds- og forvaltningsloven, der med mulighed for aktindsigt varetager hensyn til transparens. Aktie- og anpartsselskaber er som udgangspunkt ikke omfattet af de nævnte love, men med bestemmelserne i offentlighedslovens § 3 stk. 2 om lovens anvendelsesområde, der bl.a. omfatter en række forsyningsvirksomheder og ligeledes § 4 stk. 1 der omfatter selskaber, hvor offentlige myndigheder ejer mere end 75 % af ejerandelene, findes hensynet til transparens tilstrækkelig tilgodeset.

 

Med henblik på at sikre en højere grad af transparens foreslår Danske Advokater, at der tilføjes en bestemmelse svarende til havnelovens § 10, hvoraf det fremgår, at kommunalt ejede aktieselskaber sidestilles med statslige aktieselskaber i selskabsloven, hvilket bl.a. indebærer at sådanne selskabers generalforsamlinger er åbne for pressen, jf. selskabslovens § 76 stk. 6.

 

Retssikkerhed:


Vi bemærker, at retssikkerhedsmæssige hensyn ses varetaget i forhold til tilføjelsen af udbud efter udbudsloven, anvendelse af en udbudsskabelon, tilsyn med kommunernes udbud, mulighed for påklage af afgørelser til Energiklagenævnet samt det forhold, at påklage ikke afskærer domstolsbehandling af Energiklagenævnets afgørelser.

 

Det forekommer imidlertid retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at ressortministerens mulighed for at fastsætte nærmere administrative regler for puljen, der skal tilbyde delvis dækning af kommunernes evt. tab ved garantistillelse for lån eller hæftelser af anlægslån i affaldsforbrændingsanlæg i § 6 ikke er nærmere omtalt i bemærkningerne til lovforslaget. Vores bekymring retter sig særligt mod risikoen for, at der herved er uhindret adgang til at afskære klageadgang. Danske Advokater foreslår derfor, at det i enten selve loven eller lovbemærkningerne angives de nærmere betingelser for afskæring af klageadgang.

 

Danske Advokater takker for muligheden for at afgive høringssvar, og vi står altid gerne til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.

 

Med venlig hilsen

 

Danielle Løw
Juridisk konsulent
dlo@danskeadvokater.dk


Nyheder

KURSER

Danielle Løw
Danielle Løw | Juridisk konsulent | 33 43 70 06 | dlo@danskeadvokater.dk


Kontakt

Danielle er juridisk konsulent for Foreningen af Procedureadvokater, Danske IT-advokater og Forening for Erstatnings- og Forsikringsret.


Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. for ovenstående fagområder og er ansvarlig for fagudvalget for advokatret og-etik samt fagudvalget for klima

 

Læs mere…

33 43 70 06