Velkommen  

Artikler og værktøjer

Kurser

Nyheder

Får du ikke allerede vores nyhedsmail, kan du tilmelde dig her.


26-02-2024
Danske Advokater: Krav til fuldmægtiges kendskab til retssagsbehandling er ikke skærpet

Tilbage i oktober 2023 meddelte Civilstyrelsen afslag på beskikkelse til en advokatfuldmægtig. Advokatsamfundet publicerede den 21. december 2023 en artikel vedrørende kendskab til retssagsbehandling blandt andet på baggrund af afgørelsen fra Civilstyrelsen.

 

Afgørelsen og artiklen har givet anledning til både debat og bekymring blandt vores medlemmer. Spørgsmål som ”er det blevet sværere at opnå beskikkelse”, ”stiller Civilstyrelsen nye krav” og ”hvad betyder det konkret i vores virksomhed” er dukket op.   

 

Vi har derfor søgt om aktindsigt i den konkrete sag og undersøgt sagen i samarbejde med vores fagudvalg for advokatret og-etik.

 

Det er i sagen oplyst, at den advokatfuldmægtige var ansat i en virksomhed, dvs. ikke et advokatfirma, og at virksomheden var involveret i et yderst begrænset antal danske retssager bl.a. fordi virksomheden som oftest aftalte voldgiftsbehandling af tvister i sine aftaler. Den advokatfuldmægtige havde således alene bidraget til forberedelsen af en voldgiftssag ved udarbejdelse af en redegørelse, men at sagen i øvrigt – herunder udarbejdelsen af processkrifter - blev varetaget af en ekstern advokat. Derudover havde den advokatfuldmægtige været tovholder på virksomhedens vegne vedr. en sag, hvor der skulle korresponderes med Anklagemyndigheden med henblik på dennes indhentelse af informationer til brug for udarbejdelse af et anklageskrift mod en tidligere medarbejder i virksomheden. Det følger endvidere af den konkrete afgørelse, at Civilstyrelsen har indhentet en udtalelse fra Advokatrådet, der har udtalt sig imod beskikkelse med henvisning til, at den advokatfuldmægtiges kendskab til retssagsbehandling er vurderet at være forholdsvis beskedent.

 

Det følger af Justitsministeriets og Civilstyrelsens praksis, at kendskab til retssagserfaring kan opnås ved, at den advokatfuldmægtige selv møder i retten, eller selvstændigt udarbejder processkrifter, hvilket ikke var tilfældet i den konkrete sag.

 

Danske Advokater ser derfor ikke anledning til bekymring på baggrund af den konkrete sag. Vi anser heller ikke afgørelsen for udtryk for en skærpelse.

 

I forhold til at opnå beskikkelse har vi kendskab til to forhold, der har givet anledning til tvivl; kendskab til retssagsbehandling og advokatfuldmægtige med flere principaler.

 

For så vidt angår kendskab til retssagsbehandling, kan dette som ovenfor nævnt ske ved at møde i retten eller udarbejde processkrifter. Det følger videre af praksis, at kendskabet til retssagsbehandling skal være opnået gennem den civile retspleje eller strafferetspleje. Dette indebærer ifølge Civilstyrelsen, at fx voldgiftssager ikke er omfattet.

 

For de advokatfuldmægtige, der gennem deres forløb arbejder under flere principaler, ændrede Civilstyrelsen praksis tilbage i september 2022. Ændringen skete på baggrund af en udvikling i advokatbranchen, hvor fuldmægtige oftere end tidligere har flere principaler gennem et forløb. Efter ændringen kan en advokatfuldmægtig efter en konkret vurdering få medregnet fuldmægtigtiden hos en principal fuldt ud, selvom vedkommende i det pågældende principalforhold ikke har opnået kendskab til behandling af retssager. Uanset ændringen er det stadig et krav, at den advokatfuldmægtige gennem sin samlede fuldmægtigperiode har opnået kendskab til behandling af retssager som beskrevet ovenfor.

 

Husk også, at i tillæg til kendskab til behandling af retssager og uddannelse, så skal den advokatfuldmægtige tillige bestå en praktisk prøve i retssagsbehandling. Dette kan jf. retsplejelovens § 119, stk. 5, samt bekendtgørelse om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat §§ 4-6, ske ved førelsen af én sag for byretten eller ved gennemførelse af en fiktiv sag.  En fiktiv retssag skal gennemføres under medvirken af en dommer og en censor, der udpeges af Advokatsamfundet.

 

Det er Danske Advokaters vurdering, at Civilstyrelsens afgørelse er i overensstemmelse med gældende ret. Vi anser det ikke for at være bekymrende eller en skærpelse, når Civilstyrelsen stiller krav om, at kendskab til retssagsbehandling ikke alene kan opnås ved deltagelse i retssagsprøven.

 

Således er det Danske Advokaters opfattelse, at Civilstyrelsens afgørelse er uproblematisk, da den er yderst konkret i sit indhold, og da afgørelsen ikke ses at udfordre lempelserne af kravene til advokatfuldmægtiges kendskab til retssagsbehandling. Faktisk mener vi, at afgørelsen er korrekt og vigtig, da det er helt afgørende, at der værnes om advokattitlens kvalitet og integritet.

 

Vi følger naturligvis udviklingen tæt og drøfter evt. udvikling med vores fagudvalget for advokatret og-etik. Vi vil meget gerne høre fra jer, hvis I i jeres virksomhed har oplevet udfordringer med at opnå beskikkelse enten på baggrund af manglende kendskab til retssagsbehandling eller ved flere principaler.

 

Hvis I har oplevet udfordringer, så send gerne en mail til juridisk konsulent Danielle Løw på dlo@danskeadvokater.dk.  


Danielle Løw
Danielle Løw | Juridisk konsulent | 33 43 70 06 | dlo@danskeadvokater.dk


Kontakt

Danielle er juridisk konsulent for Foreningen af Procedureadvokater, Danske IT-advokater og Forening for Erstatnings- og Forsikringsret.


Hun deltager i det branchepolitiske arbejde, udarbejdelse af høringssvar mv. for ovenstående fagområder og er ansvarlig for fagudvalget for advokatret og-etik samt fagudvalget for klima

 

Læs mere…

33 43 70 06